Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Det stora århundradet (del 2)
Antal sidor
396
Utgivningsdatum
2012-09-05
Upplaga
1
Förlag
Piratförlaget
Medarbetare
Thunfors, Eric (form)
Dimensioner
215 x 150 x 35 mm
Vikt
681 g
SAB
Hc
ISBN
9789164203670
Dandy (inbunden)

Dandy

(168 röster)  |  Läs 19 recensioner
Inbunden Svenska, 2012-09-05
210

15% rabatt med kod CM22 i kassan

Gäller endast idag 28/11 när du handlar för minst 299 kr. Villkor

 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans.
Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.
Lauritz återvände till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera av godsets invånare står modell för hans porträtt.
De båda gentlemännen rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre.

Om Brobyggarna den inledande delen i romanserien Det stora århundradet kretsade mest kring ingenjörskonst och teknik i det nya 1900-talet så rör sig Dandy mer i de sköna konsternas värld, som också den är starkt präglad av tidens optimistiska föreställning.
Men på samma sätt som första världskriget slog sönder hela tillvaron för de äldre bröderna Lauritz och Oscar drabbas nu Sverre och Albert.
Och för de tre bröderna, liksom för miljoner andra européer, måste tillvaron byggas upp på nytt och livet börja om någon annanstans.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Dandy
 2. +
 3. Mellan rött och svart

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mellan rött och svart av Jan Guillou (inbunden).

Köp båda 2 för 424 kr

Kundrecensioner

Det finns 19 recensioner av Dandy. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lika bra som första delen
  Fabbe, 8 november 2021

  Tycker att den här boken är precis lika bra som den första. Det blir lite framtungt dock då det bara handlar om Sverre. Guillou är inte den mest lättlästa författaren och det kan bli lite långrandigt, men det är fortfarande fantastiskt och väldigt intressant. det enda förutom att hans protagonister är superhjältar är att bröderna har en förmåga att hamna i en massa kända situationer men det kan man ha överseende då detta på något sätt egentligen är en dramatiserad historieundervisning, på det bra sättet.

 2. Bra.
  Läslusen, 12 november 2020

  Här tappar Guillou fart. Men det är kanske inte så konstigt, svårt att överträffa Brobyggarna. LästeDandy med viss behållning, lät den sedan mogna, läste om efter två år, då blev boken större. Läs den!

 3. Såg fram mot del 2
  Annelie Persson, 25 oktober 2016

  Blev väldigt besviken efter att ha läst den underbara boken brobyggarna, som gav så mycket på många plan. Hoppas del tre blir bättre

 4. bra fortsättning
  maggan , 30 september 2014

  Jag tycker den är bra skildrar sin tid väldigt bra hur det var att vara homosexuell på 1920-2000 talet heltsanslöst

 5. Inte lika stark som Brobyggarna
  Teresia Kjellgren, 11 augusti 2014

  Som någon eller några redan sagt så är den inte lika bra som Brobyggarna men den är enligt mig definitivt läsvärd. Har man som jag tänkt att läsa hela romansviten så är den ett måste. Den handlar om Sverre som är den yngsta av de tre bröderna Lauritzen som "flyr" till England med sin älskade efter studenten i Dresden. Ska snart kasta mig över tredje delen och fjärde kommer väl snart?

 6. Ny kunskap...
  Anita,, 31 juli 2014

  .....om futtighet i den tidens England och om konsten.
  Guillou kan konsten att väva ihop verkligheten med fiktiva figurer.
  Jag fick ny kunskap ( redan från Brobyggarna) om hur 1:a Världskriget härjade i Afrika. Fruktansvärt vilken brist på empati som fanns. De färgade var kanonmat.

 7. Nyansrikt berättarskap
  Claes v Sydow, 31 mars 2014

  Det är spännande med Jan Guillou. Från de gastkramande (men efter hand tjatiga) romanerna om Coq Rouge/Hamilton över bl.a. Arn-böckerna. Han lyckas alltid överraska med nya sidor. Dandy är annorlunda, i positiv bemärkelse, och mycket läsvärd.

 8. Boken bitvis mycket bra men långa stycken läste jag...
  Bengt Johansson, 7 november 2013

  Boken bitvis mycket bra men långa stycken läste jag bara igenom för att komma vidare.
  Totalt 2 stjärnor vill jag ge.

 9. Guillou har gjort en bra bok om England under första...
  Per-Erik Bergnér (Saltsjö-Boo), 11 oktober 2013

  Guillou har gjort en bra bok om England under första världskriget. Han beskriver processer mot homosexuella, särskilt Oscar Wilde och hur Brittisk enfald förstörde konst av stora Europeiska konstnärer med mera.

 10. Lite besviken på uppföljaren. Första delen i trilogin...
  MrDeer, 16 maj 2013

  Lite besviken på uppföljaren. Första delen i trilogin var riktigt bra och för den som inte vill tappa tråden och ämnar köpa sista delen, bör man även läsa den här boken. Hoppas på en hejdundrande final!

 11. Boken är spännande och välskriven. Den tar med läsaren...
  Emma Carnhede, 10 maj 2013

  Boken är spännande och välskriven. Den tar med läsaren till en svunnen tid, trots att den faktiskt utspelar sig i en tid som inte är så länge sedan.
  Rekommenderas!

 12. En vacker bok om krig och kärlek men också om konst....
  Gun-Britt Sköld, 22 april 2013

  En vacker bok om krig och kärlek men också om konst. Guillous skildring av kärleken mellan dom två män som är huvudpersoner är mycket vacker. Syskonkärleken som hela tiden finns där trots oförenliga värderingar griper. När man slår ihop boken önskar man att fortsättningen redan var skriven.

 13. Vacker beskrivning av natur och människor. Mycket...

  Vacker beskrivning av natur och människor. Mycket svårt att lägga boken från sig. Får lära sig lite 1900-talshistoria. Vill ha mer. När kommer nästa bok?

 14. Jag var mycket spänd på hur det gått för den tredje...
  Kjerstin Ulveklint (Karlskrona), 16 april 2013

  Jag var mycket spänd på hur det gått för den tredje brodern efter att jag läst första boken i serien (Brobyggarna).

 15. Lite av ett sidospår
  Hobbybibliotekarien, 30 november 2012

  Detta är del två i Guillous 1900-tals serie och utspelar sig parallellt med den första boken. Sverre for till England och sin stora kärlek Albie. Tillsammans lever de gott med många vänner i aristokratins kretsar. Frispråkighet och öppenhet för olika sexuella läggningar är vardagsmat i Bloomsburygruppen. Sverre får möjlighet att utveckla sin konstnärliga förmåga och får i uppdrag att måla mångas porträtt, med och utan kläder.

  Gulliou beskriver på ett bra sätt överhetens nedlåtenhet t... Läs hela recensionen

 16. Övertygar tyvärr inte
  Pirre, 11 oktober 2012

  Om man ser till första boken i serien - Brobyggarna. Där författaren lyckades fånga mig från första sidan till bokens slut måste jag tyvärr erkänna att Dandy inte håller samma klass. Storyn i Dandy känns lite ologisk dvs att Sverre "är med på allt det nya i seklets början " .

  Sen håller jag med tidigare resecent i att det var mycket "badande i badkar" mellan Sverre och hans partner.

  Storyn i sig är tunn så till vida att det Sverre upplever i mina ögon känns segt och lite ove... Läs hela recensionen

 17. Dandy
  Storläsare, 23 september 2012

  Jag hade alldeles för höga förväntningar efter Brobyggarna som var en av de bästa böcker jag läst. Jag har försökt analysera Dandy för att komma på vad han vill med den, men jag kan inte komma på något. Jag har aldrig läst en bok förut på 400 sidor som enbart handlar om 2 homosexuella killar och deras kärleksstunder i ett badkar. Det som skulle kunna ha varit intressant, t ex engelsmännens kolonisering av Afrika, av det blev ingenting. Det började med att jag hoppade över rader, sedan stycken... Läs hela recensionen

 18. Inte vanlig Guillou-klass.
  Elvis Presley, 23 september 2012

  Brobyggarna var en bok som var svår att lägga ifrån sig. Dandy läste jag visserligen snabbt, men främst för att jag tänker följa serien. Ok, det bränner till och blir intressant ibland men i sin helhet är boken ganska lam.
  Greppet att stoppa in figurer från Bloomsburygruppen i berättelsen, och låta huvudpersonen vara med på uruppförandet av Våroffer, fungerar som en tidsmarkör men bidrar inte till att göra boken fängslande. Gulliou lyckas inte göra det trovärdigt att Sverre och hans par... Läs hela recensionen

 19. Betyg: 3 av 5
  Britt-Marie Kullin, 5 september 2012

  Jag tyckte mycket om "Brobyggarna", och såg fram emot "Dandy". Men tyvärr så motsvarade den inte riktigt mina förväntningar. Jag tyckte att den var lite sämre och inte lika intressant som den första boken i serien.

  Men dålig var den absolut inte. Och jag tror ändå mycket på hela romanserien som kommer att handla om hela nittonhundratalet. Så jag ser fram emot nästa bok i serien.

Visa alla 19 recensioner

Fler böcker av Jan Guillou