Tisdagar med Tolfterna : nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
266
Utgivningsdatum
2019-09-05
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Larsson, Bo (red.) / Persson, Maria (form)
Illustratör/Fotograf
Maria Persson
Dimensioner
210 x 155 x 25 mm
Vikt
583 g
SAB
Ohja-c:bf Tolfterna
ISBN
9789170313158
Tisdagar med Tolfterna : nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm (häftad)

Tisdagar med Tolfterna : nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2019-09-05
225
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Det här är svängig folkbildning i Tolfternas anda. Boken är skriven med lätthet och känsla för dramatik. Anneli Jordahl i Aftonbladet.

I Tolfternas samkväm deltog hundratals kvinnor från olika samhällsklasser. Sömmerskor, författare, fabriksarbeterskor och lärare bildade ett nätverk som sträckte sig från Djursholms villor till Södermalms träkåkar. De diskuterade, drack te, spelade biljard och lyssnade på föredrag. Författarna Ellen Key och Amalia Fahlstedt startade samkvämen. Syftet var att utbyta erfarenheter över klassgränserna och att sprida bildning. Flera av deltagarna är i dag kända namn som rösträttskvinnan Anna Whitlock, Stockholmspolitikern Anna Lindhagen, konstnären Elsa Beskow och den socialistiska agitatorn Kata Dalström.

I Tisdagar med Tolfterna tecknar Lisbeth Håkansson Petré en levande bild av samkvämen, kvinnornas vardagsliv och kampen för rösträtt och bättre levnadsförhållanden. En berättelse om klassklyftor, bildningslängtan, kvinnokamp och framtidstro.

Lisbeth Håkansson Petré bor i Stockholm men har rötterna i Tjust, samma småländska trakt som Ellen Key. Till vardags arbetar hon som bibliotekarie och kommunikatör, hon är även en av redaktörerna för Facebooksidan Ellen Key säger.

Boken är formgiven av Maria Persson som även står bakom det kvinnohistoriska bildprojektet Dagens dam.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tisdagar med Tolfterna : nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm
  2. +
  3. Korsettkriget : Modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Korsettkriget : Modeslaveri och kvinnokamp vid ... av Henric Bagerius (inbunden).

Köp båda 2 för 453 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tisdagar med Tolfterna : nätverkande kvinnor i sekelskiftets Stockholm. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En bok upplevelse.

    Boken blev en upplevelse. Jag har läst en hel del om kvinnor som Ellen Key Selma Lagerlöf Kata Dahlström. Den här boken gjorde mig så glad, nyfiken. Jag kan verkligen rekommendera denna bok.

Visa alla 1 recensioner