Drogerna : den nya berusningspolitiken (RJ:s årsbox 2019. Det nya Sverige) (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2019)
Antal sidor
50
Utgivningsdatum
2019-07-01
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form) / Karlsson, Magnus Liam (foto)
Dimensioner
170 x 120 x 5 mm
Vikt
81 g
SAB
Ohi
ISBN
9789170612916
Drogerna : den nya berusningspolitiken (RJ:s årsbox 2019. Det nya Sverige) (häftad)

Drogerna : den nya berusningspolitiken (RJ:s årsbox 2019. Det nya Sverige)

(1 röst)
Häftad Svenska, 2019-07-01
39
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Den svenska berusningspolitiken är i otakt. I riksdagen hörs krav på hårdare straff och ökade tvångsmedel som ett sätt att komma tillrätta med narkotikaproblemet. Samtidigt genomförs en allt mer liberal alkoholpolitik, där exempelvis gårdsförsäljning av alkoholdrycker lyfts fram som en punkt i regeringens januariavtal. Dissonansen är inte ny, utan har präglat detta politikområde i decennier. Varför har det varit så svårt för politikerna att utarbeta en sammanhållen berusningspolitik med syfte att minska skadeverkningarna av medborgarnas rusmedelskonsumtion? Går det att i längden upprätthålla både en restriktiv narkotikapolitik och en liberal alkoholpolitik i ett globalt samhälle? Dessa frågor diskuteras och besvaras i skriften Drogerna: Den nya berusningspolitiken av historikern Johan Edman.

Författaren är docent i historia och lektor vid Kriminologiska institutionen, Stockholms universitet. Han forskar bland annat om berusningspolitik, missbruksvård, medikalisering och politiskt kunskapsbruk. Bland hans senaste publikationer märks exempelvis artiklarna Alcohol consumption as a public health problem 1885 1992 (i antologin Conceptualising Public Health, 2018), Den samhällsfarliga fattigdomen och mellankrigstidens lösdrivarlag (i antologin Bedöma och åtgärda fattigdom, 2018) och The war on good research (i tidskriften Nordic Studies on Alcohol and Drugs, 2017).

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar sedan 2008 en årsbok (ISSN 2000-1029). Ambitionen med årsböckerna är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Varje bok behandlar ett övergripande tema med utgångspunkt i den forskning stiftelsen stödjer. År 2019 består årsboken av sex häften, essäer på temat Det nya Sverige, som tillsammans utgör en årsbox.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Drogerna : den nya berusningspolitiken (RJ:s årsbox 2019. Det nya Sverige)
  2. +
  3. Medierna : den nya gränslösheten (RJ:s årsbox 2019. Det nya Sverige)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Medierna : den nya gränslösheten (RJ:s årsbox 2... av Eva-Maria Svensson (häftad).

Köp båda 2 för 58 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johan Edman