Ord för ord : en polygraf (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
212
Utgivningsdatum
2017-02-05
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Medarbetare
Sjödén, Per (form)
Dimensioner
191 x 133 x 20 mm
Vikt
339 g
SAB
Hc.04
ISBN
9789171735072

Ord för ord : en polygraf

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2017-02-05
189
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
På ett fotografi kan i princip vad som helst "överraska och liksom bli sett för första gången", säger Johan Asplund på ett ställe i "Essä om en barndom" som ingår i föreliggande samling texter. Det kan handla om "en fönsterhake, mönstret i parketten, det infallande ljuset, sättet på vilket en krage omsluter en hals, grönskan utanför fönstret. En fönsterhake på ett fotografi kan te sig fängslande och vacker. Vad som helst kan förvandlas till tecken - men till en paradoxal sorts tecken: de betecknar ingenting. Det är som om fönsterhaken hade förvandlats till en fönsterhake."

Asplund, som har ett omfattande vetenskapligt och essäistiskt författarskap bakom sig, förenar på ett ovanligt vis sociologens strikta resonemang med en skönlitterär författares upptäckarlust och iakttagelseskärpa. Oavsett om han tecknar vänporträtt, funderar över retorikens innebörd, fördjupar sig i en företeelse som "psyko diagnostiken" eller söker upp sin barndoms miljöer, förbehåller han sig rätten att stanna upp inför något som plötsligt fångar hans nyfikenhet och kanske ta ett steg åt sidan, ut i någonting helt annat. I de här essäerna kan i princip vad som helst överraska och liksom bli sett för första gången.

Johan Asplund föddes 1937 i Finland och kom 1951 till Sverige. Han har varit professor i psykologi vid Köpenhamns universitet och professor i kultursociologi vid Lunds universitet. Asplund har publicerat "Om undran inför samhället" (1970), "Det sociala livets elementära former" (1987), "Essä om Gemeinschaft och Gesellschaft"(1991) och en rad andra böcker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ord för ord : en polygraf
  2. +
  3. Munnens socialitet och andra essäer

De som köpt den här boken har ofta också köpt Munnens socialitet och andra essäer av Johan Asplund (häftad).

Köp båda 2 för 348 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ord för ord : en polygraf. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Han stod sig in det sista!
    Göran Lindberg, 31 december 2018

    Jag har uppskattat Johan alltsedan han ledde seminarier vid min institution på åttiotalet. Hans iaktagelser av vardagslivet är alltid roande och tankeväckande.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Johan Asplund