Jag skriver till dig från ett avlägset land ... :  mystik och livssyn hos Gunnar Ekelöf och Sven Delblanc (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
304
Utgivningsdatum
2017-09-05
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Eggehorn, Ylva (förf.) / Geels, Antoon (förf.) / Gustavsson, Bo (förf.) / Küchen, Maria (förf.) / Swedenmark, John (förf.) / Utas, Bo (förf.) / Ahlbom, Lars (red.) / Levander, Karin (red.) / Kylhammar, Stina (form) / Molin, Simon (form)
Dimensioner
215 x 160 x 20 mm
Vikt
709 g
SAB
Gzc Ekelöf, Gunnar,Gcz Delblanc, Sven
ISBN
9789173318464

Jag skriver till dig från ett avlägset land ... : mystik och livssyn hos Gunnar Ekelöf och Sven Delblanc

Inbunden,  Svenska, 2017-09-05
312
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Orden avlägset land bär en mystik ton de förflyttar sinnet till något helt annorlunda. Det var något som Sven Delblanc kände igen när han läste orden i Gunnar Ekelöfs dikt, Jag skriver till dig från ett avlägset land . I denna bok analyseras mystikens centrala roll i Ekelöfs och Delblancs författarskap och den relateras till deras livsuppfattningar.

Skillnaden kan tyckas stor mellan Delblanc och Ekelöf, den ene prosaförfattare med ordrika berättelser, den andre en sparsmakad lyriker, men Delblanc hade också i likhet med Ekelöf en fot i den modernistiska traditionen och bägge var de idédiktare. Det finns många beröringspunkter mellan dem i såväl dikt som tanke.

Varken Ekelöf eller Delblanc ville tillhöra någon kyrka men de var båda mottagliga för andliga och religiösa teman, som de gav personliga tolkningar i sin konst. I ett par av bokens essäer analyseras deras gudsbilder, vilka båda har kvinnliga förtecken. Vi får också läsa om inspirationen av bildkonst i författarskapen, Ekelöf tog intryck av ikoner, Delblanc av den orientaliska mattan.

De hade båda en starkt pessimistisk livssyn, deras syn på samhället var mörk och i bägge författarskapen finns inslag av makt- och civilisationskritik. Även detta berörs i denna insiktsfulla bok där sammantaget elva skribenter skriver utifrån olika teman kopplade till bokens ämne.

Boken baseras på material från ett seminarium om mystik och livssyn hos Gunnar Ekelöf och Sven Delblanc på Sigtunastiftelsen hösten 2016 arrangerat av Gunnar Ekelöf-sällskapet och Delblancsällskapet i samarbete med stiftelsen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jag skriver till dig från ett avlägset land ... :  mystik och livssyn hos Gunnar Ekelöf och Sven Delblanc
  2. +
  3. Det dokumentära och litteraturen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det dokumentära och litteraturen av Anna Jungstrand (häftad).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »