Varifrån kommer musiken? (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kungl Musikaliska akademiens (del 136)
Antal sidor
264
Utgivningsdatum
2016-01-11
Upplaga
1
Förlag
Gidlunds förlag
Dimensioner
230 x 155 x 15 mm
Vikt
605 g
ISBN
9789178449446
Varifrån kommer musiken? (inbunden)

Varifrån kommer musiken?

(10 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-01-11
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Ingmar Bergman ställde i sitt Sommarprogram 2004 en fråga till svenska folket: "Varifrån kommer musiken? Hur kommer det sig att vi är de enda djurena på hela jordklotet som gör musik? Och varför gör vi det?"

Han fick omedelbart en massa svar från engagerade lyssnare. Svaren speglade många olika synsätt. De flesta ville besvara frågan Varifrån?. En brevskrivare anslöt till den gamla uppfattningen att musiken är ett uttryck för universums lagbundenhet. En annan ansåg att musiken springer ur vårt inre, medan en tredje såg den som en gåva från Gud. En tänkare menade att musiken kommer ur tystnaden och återvänder dit. Men det var få som gav sig på frågan Varför?. Den inbjuder nämligen inte till metafysiska spekulationer utan kräver ett rationellt svar.

Gunnar Valkare har grunnat länge på de här frågorna och i den här boken sammanfattar han vad han kommit fram till. Han visar att musik och dans är en evolutionärt framvuxen mänsklig förmåga, som har haft och fortfarande har en avgörande betydelse i vad som gör människan till just människa. Varifrån kommer musiken? tar med läsaren på en klargörande resa längs musikens förflutna och ger en annorlunda syn på musikhistorien.

Gunnar Valkare (1943-2019) var komponist, musikforskare och professor. Han ägnade större delen av sitt liv åt att utöva och forska om både afrikansk och västerländsk musik.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Varifrån kommer musiken?
 2. +
 3. Allan Pettersson

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allan Pettersson av Michael Kube (häftad).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Varifrån kommer musiken?. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Otroligt bra!
  Thorbjörn Jakobsson, 6 februari 2017

  Gunnar är enastående på att ett enkelt och precist sätt förklara sina tankar och det har varit en fröjd att få följa hans musikaliska resa!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gunnar Valkare

 • Svenska tonsättare : Bo Nilsson

  Gunnar Valkare

  Bo Nilsson var arton år när han 1956 slog igenom vid en konsert i Köln i den västtyska radion med ett radikalt modernistisk debutverk. Men väl på plats vågade siggeniet från Malmberget, helt enkelt inte in i konsertlokalen. Bo Nilsson har haft en ...