Valfri välfärd : ett medborgarperspektiv på den svenska välfärdsstaten (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
253
Utgivningsdatum
2015-06-23
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Dimensioner
205 x 136 x 20 mm
Vikt
302 g
SAB
Oh
ISBN
9789179242695
Valfri välfärd : ett medborgarperspektiv på den svenska välfärdsstaten (häftad)

Valfri välfärd : ett medborgarperspektiv på den svenska välfärdsstaten

Häftad Svenska, 2015-06-23
191
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Valfrihet är ett djupt ideologiskt begrepp. Valfrihet i välfärden synliggör som få andra frågor en spricka rakt igenom den svenska politiska scenen: det ses som en väg till ökat inflytande för varje medborgare eller som ett recept på ökad ojämlikhet.

Hur ter sig valfriheten i praktiken för dem som väljer gymnasieskola, hemtjänst eller missbruksvård? Hur uppfattar de möjligheten att välja eller att låta bli, att välja utförare av en tjänst, att välja innehåll och att välja om när det blir fel? En grupp forskare har studerat situationen i Helsingborg, Nacka och Västerås, kommuner med stor erfarenhet av valfrihet i välfärden.

Genom kommunala politikers och tjänstemäns resonemang möter vi politikens avsikt. En viktig bakgrund ges i definitionen av frihet och valfrihet och begreppens politiska historia i Sverige. Stora skillnader visar sig för dem som väljer de olika tjänsterna, liksom i hur kommunerna förhåller sig till uppgiften.

Kunskapen boken förmedlar om den nya välfärden kan ge den stundtals hårda debatten innehåll och viktiga nyanser.

Johan Vamstad är docent i statsvetenskap och verksam vid Ersta Sköndal högskola. Hans intresseområden är främst den svenska välfärdsstaten och civilsamhället.

Kapitlet om valfrihet i missbruksvården är skrivet av Kerstin Stenius, forskare vid Institutet för hälsa och välfärd i Finland och gästprofessor vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning. Hon forskar i missbrukar vården som system, historiskt och idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Valfri välfärd : ett medborgarperspektiv på den svenska välfärdsstaten
  2. +
  3. Vems valfrihet : Debattbok för en delad föräldraförsäkring

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vems valfrihet : Debattbok för en delad föräldr... av Anna Fransson, Ingolfur V Gislason, Roger Klinth, Anita Nyberg, Karolina Ramqvist (häftad).

Köp båda 2 för 310 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »