Den förbannade optimisten Ernst Wigforss : socialisten som skapade Sverige (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
503
Utgivningsdatum
2024-10-10
Förlag
Historiska Media
SAB
Lz Wigforss, Ernst
ISBN
9789180505338

Den förbannade optimisten Ernst Wigforss : socialisten som skapade Sverige

Pocket,  Svenska, 2024-10-10
89
Ännu ej utkommen – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
»Den här boken behövs.« Dagens Arena
»En välgärning av stora mått« Flamman

Ernst Wigforss var socialisten och ideologen som brann för demokratin och var landets viktigaste antinazist. Få personer i svensk historia har varit så hatade - och fruktade - som Ernst Wigforss, samtidigt som han hade beundrare i alla generationer. Han kunde både charma och skrämma slag på folk.

Som banbrytande finansminister blev han geniförklarad när han på 1930-talet ledde Sverige ur depressionen. Genom hans ledarskap lyckades Sverige kombinera decennier av häpnadsväckande ekonomisk utveckling med ständigt växande välfärd och jämlikhet. I Den förbannade optimisten Ernst Wigforss berättar historikern Henrik Arnstad hur det gick till.

Men boken är mer än en biografi om Ernst Wigforss. Den är också en berättelse om 1900-talet och det nya Sveriges tillkomst. I Wigforss rike upplevde de flesta invånare framgångsår som aldrig verkade ta slut. Mörka baksidor till trots bar Sverige på framtidstro, hoppfullhet och tillit till demokratins styrka. Snart 50 år efter sin död är Wigforss en viktig inspirationskälla - idag mer än någonsin.
Visa hela texten