Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Utopins röster
Antal sidor
404
Utgivningsdatum
2013-08-21
Upplaga
1
Förlag
Ersatz
Översättare
Hans Björkegren
Originaltitel
Molitva dlja Tjernobylja
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
218 x 144 x 30 mm
Vikt
584 g
SAB
Nmae
ISBN
9789187219573
Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden (inbunden)

Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden

(72 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2013-08-21
129

8% rabatt med kod MARS8 i kassan

Gäller t.o.m. 4 mars. Villkor.

 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor

Nobelpriset i litteratur 2015

»Hur många gånger apokalypsen än har upprepats i konsten och hur många olika teknologiska varianter av världsundergången som än har prövats är det först nu som vi har blivit varse att livet är betydligt mer fantastiskt.« Svetlana Aleksijevitj

Tjernobyl. Ordet är synonymt med den stora kärnkraftsolyckan år 1986. Men vad vet vi om människorna som upplevde katastrofen? Om dem som lever med följderna? Eller om djuren? I tre år reste författaren Svetlana Aleksijevitj runt i »Tjernobylvärlden« och intervjuade hundratals människor. Resultatet blev en rad psykologiska porträtt och litte rärt bearbetade monologer, som tillsammans bildar »en krönika över framtiden«.

Den här versionen av »Bön för Tjernobyl« är den kompletta versionen från 2005 (med ett nyskrivet förord från 2011) och innehåller drygt en tredjedel mer text än den tidigare svenska utgåvan.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden
 2. +
 3. De sista vittnena : solo för barnröst

De som köpt den här boken har ofta också köpt De sista vittnena : solo för barnröst av Svetlana Aleksijevitj (pocket).

Köp båda 2 för 208 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Bön för Tjernobyl : krönika över framtiden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Omskakande bok
  Christer Nilsson, 28 april 2016

  Rekommenderas till dem som tror på kärnkraften. Bokens första berättelse så stark, att man nästan vill lägga ifrån sig boken.

 2. kärnkraft
  Kristina Hernlund, 21 april 2016

  Den är tung att ta till sig, men öppnar upp för att jag ska bli ännu mera motståndare till kärnkraft. Ohyggliga människoöden. Hemsk attityd från regeringsansvariga.

 3. Borde läsas av många!
  ChO, 6 april 2016

  En mycket grym bok, men man borde kämpa sig igenom den i små portioner. Man får en något bättre förståelse på den ryska mentaliteten efter att ha läst boken. Ryssen tycks fortfarande ha en mycket stark tro på överheten, han gör vad han bli tillsagd i många fall. Har man svurit "soldateden", så går man dit man beordras och gör vad som sägs till en! Utan att opponera sig!

 4. Fascinerand Intressant
  Moa, 29 mars 2016

  Väldigt intressanta böcker,visste ingenting om denna författare.Det hon beskriver av andras folkets upplevelser är tungt!!Att folket invånarna människorna i detta stora land,hur dom upplevelse och upplever
  livet är ja jag har inte ord egentligen......LÄS!!Varje bok behandlar människornas upplevelser,det är fachinerande skrämmande och ja något diffust!

 5. Mycket påfrestande läsning
  Jan Andersson, 29 mars 2016

  Denna liksom övriga böcker av Svetlana bör alla läsa. Oerhört viktigt att vad som har hänt i fd. Sovjetunionen
  och Ryssland kommer fram från vanliga människor.

 6. Skrämmande, sorglig, poetisk - och viktig läsning
  Anette Blomberg Wojtowicz, 28 januari 2016

  Som allt hon skriver - oerhört välskrivet. Den hemska verkligheten fångad med poetisk ton. Man får ta sats innan man börjar - men man bör börja :-)

 7. En av vår tids viktigaste böcker.
  MayLis Loftås, 16 januari 2016

  Jag har läst alla utom Tiden tiden second hand. Jag måste få ta en paus! Jag är storläsare sen barndomen men aldrig har jag blivit så drabbad av en författare som av Svetlana Aleksijevitj. Det är omöjligt att rangordna böckerna. De är allesamman lika välskrivna och lika förfärliga i sin historiebeskrivning. Man har ingen chans att värja sig för den förfärliga sanning som hon avslöjar om livet bakom järnridån, men den är oerhört viktig för att vi ska kunna förstå både hur det var och varför d... Läs hela recensionen

 8. Var detta absurd teater?

  I flera böcker skriver SA om människors upplevelser, känslor och lidanden. Tjernobyl-boken handlar dock lika mycket om vad människor inte känt och tänkt men borde ha känt och tänkt. Även om vi följde massmedia väl när katastrofen hände var vi mest intresserade av risker och faror för oss själva - mycket mindre om vad den innebar för ukrainarna och vitryssarna. Fastän detta inte är en fackbok kan vi lära många betydelsefulla fakta. Kärnkraftcheferna var specialister på marxistisk teori och vis... Läs hela recensionen

 9. Tidsdokument.
  Hans Hammarström, 11 januari 2016

  Fruktansvärd historia bör läsas av alla. Var före läsningen kärnkraftsanhängare, är numera motståndare både till fortsatt drift och nybyggnation. En värdig Nobelpristagare.

 10. Att förtränga vissheten
  Claes Björkman, 30 oktober 2015

  Jag är egentligen för kärnkraft. När jag läser boken tänker jag, jamen det var ju inte här. Ryssarna har begravt säkerheten i ett byråkratiskt töcken. Typiskt! Men vad hjälper undskyllningarna, vad hjälper mina förträngningar? Jag gråter när jag läser boken. Det kan väl ändå inte hända här? Det händer väl bara i Harrisburg, Tjernobyl, Fukushima - eller? Jag läser boken och tänker. Beskrivningar och intervjuerna är fasansfulla. Men kommer jag att tänka om? Kanske. Fast nu håller vi ju på att a... Läs hela recensionen

 11. Aleksijevitj - en mästare inom oral history
  Lina Z Ydrefelt, 10 oktober 2015

  Min förstfödda fick en far som med sin familj hade flyttat till min hemstad. De lämnade en region som hadde nåtts av vindar från Tjernobyl. Svamparna fick växa i fred. Rådjur och älg fick leva. Strålningen skrämde Sverige. Kanske var de verkliga tragedierna såsmåningom i vår media. Det minns jag inte... Var åtta år gammal.
  Nästan varje stavelse i Bön för tjernobyl minns jag dock eftersom jag läste den när jag ammade mitt andra barn, 2002. Då höll jag i ett ex med blyertsunderstrykningar f... Läs hela recensionen

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av Svetlana Aleksijevitj