I förnuftets skugga : essäer om Nietzsches filosofi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
267
Utgivningsdatum
2021-11-12
Upplaga
1
Förlag
Brutus Östlings bokf Symposion
Dimensioner
210 x 137 x 22 mm
Vikt
416 g
SAB
Dd
ISBN
9789187483509

I förnuftets skugga : essäer om Nietzsches filosofi

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-11-12
388
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Friedrich Nietzsches (18441900) korta och explosiva författarskap, från debuten med Tragedins födelse (1872) och fram till sammanbrottet sjutton år senare 1889, är en port in mot den moderna kulturens mest uppfordrande självförståelse. Nietzsches uppgörelse med religion och idealistiskt moraltänkande, hans analys av nihilismen, liksom hans radikala språk- och kunskapskritik och tankar om ett estetiskt rättfärdigande av världen, sätter agendan för många av det efterföljande århundradets mest radikala intellektuella och konstnärliga experiment.

I denna bok har Hans Ruin samlat ett antal essäer som tillkommit parallellt med det stora nu avslutade projektet att ge ut Nietzsches Samlade skrifter på svenska. Essäerna spänner över hela Nietzsches verk, från de tidiga studierna i grekisk filosofi och konst, till de sista efterlämnade anteckningarna och hans tankar om en omvärdering av alla värden. I centrum för flera av texterna står särskilt Så talade Zarathustra.

Så här skriver Hans Ruin i förordet Att bli en läsare av Nietzsche är både lätt och svårt. Det är lätt att fångas av hans suveräna stil, av hans humor och hans blixtrande analyser inte minst av moralpsykologiska fenomen. Men att verkligen bli en läsare, som kan följa den säregna rörelsen och rytmen i hans tanke, kräver tid och omsorg.

Hans Ruin har medverkat i redaktionen för Nietzsches Samlade skrifter på svenska, som utkommit på Symposion förlag (20002021). I denna bok har han samlat ett tiotal essäer från olika sammanhang under de gångna decennierna, som sammantaget växer till ett porträtt av hela Nietzsches verk och dess betydelse idag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I förnuftets skugga : essäer om Nietzsches filosofi
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 627 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av I förnuftets skugga : essäer om Nietzsches filosofi. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Lysande om Nietzsches essäer
    Per Gunnar , 24 januari 2022

    Hans Ruin har skrivit om Nietzsches essäer på ett sätt som gör ett komplext verk mer lättillgängligt. På samma gång som essäer får en kontext fördjupas deras mening.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Hans Ruin