Anna, i skuggan av Alfred : fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 1915 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
104
Utgivningsdatum
2019-03-22
Upplaga
1
Förlag
Kira förlag
Originaltitel
Anna - i skuggan av Alfred. Fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 1915
Dimensioner
240 x 180 x 15 mm
Vikt
443 g
SAB
Lz
ISBN
9789187875281
Anna, i skuggan av Alfred : fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 1915 (inbunden)

Anna, i skuggan av Alfred : fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 1915

Inbunden Svenska, 2019-03-22
199
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
I dag klockan ½ 10 förmiddagen påträffades arkitekten Nils Alfred Arwidius jämte en okänd kvinna, som sedan be funnits vara 16-åriga fabriksarbeterskan Anna Maria Jönsson liggande döda i badrummet till Arwidius lägenhet å lll våningen i huset N:r 5 vid Adelgatan. Båda voro fullständigt nakna och lågo på golvet vid sidan om badkaret, Jönsson på ryggen vinkelrätt mot badkaret samt stretande med benen och med hälsenorna vilande på kanten av det ½ meter höga badkaret, samt Arwidius framstupa tvärs över Jönsson med sitt magparti över hennes bröst och hals.

De dramatiska raderna kommer från det polisprotokoll som upprättades efter den tragiska olyckshändelsen i april 1915, då Alfred Arwidius och Anna Jönsson koloxidförgiftades och dog.
Arkitekten Alfred Arwidius var en framstående person, känd i stadens offentlighet. Utöver sitt yrke var han även politiker, frimurare, lärare och musiker. Fabriksarbeterskan Anna Jönsson var en fullständigt anonym 16-åring från en fattig arbetarfamilj som efter händelsen i pressen utpekades som älskarinna åt den liderlige arkitekten.
Var hon det? Vem var hon egentligen? Och varför befann hon sig i lägenheten på Adelgatan 5?
Medan Alfred Arwidius livsverk i form av flerbostadshus, skola och monumentala entreprenörspalats fortfarande pryder Malmö har Anna Jönssons korta liv gömts, glömts och suddats ut ur historien, av olika skäl. Anna har befunnit sig i skuggan av Alfred.
Karin Lövgren Nilsson har ägnat flera års forskning åt att låta människan Anna träda fram ur skuggorna. Tidigare okända fakta om hennes uppväxt, familj, arbete och fritidssysselsättning ger oss berättelsen om Anna, men också historien om hur Malmö vid tiden för hennes död växte, utvecklades och tog språnget till att bli en modern storstad.

Karin Lövgren Nilsson med stort intresse för bilder i allmänhet och Malmöbilder i synnerhet låter nyfiket och envist människor från förr ta plats för att berätta sin och Malmös historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Anna, i skuggan av Alfred : fabriksarbeterskan och arkitekten i Malmö 1915
  2. +
  3. I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom

De som köpt den här boken har ofta också köpt I skuggan av Nathan : texter av Helge Söderblom av Omi Söderblom (inbunden).

Köp båda 2 för 457 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Anna, i skuggan av Alfred : fabriksarbete...