Våld och islam (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2016-08-25
Upplaga
1
Förlag
Volante
Översättare
Pär Svensson
Originaltitel
Violence et Islam
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
364 g
SAB
Cmdd.08
ISBN
9789188123466
Våld och islam (inbunden)

Våld och islam

(14 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2016-08-25
199
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  149
Visa alla 1 format & utgåvor
Varför används religion för att motivera hänsynslöst våld? Och är det möjligt att modernisera islam?

Som engagerad intellektuell och poet diskuterar Adonis i Våld och islam många av de teman som han ständigt återkommer till i sin diktning: religionen, radikaliseringen, våldsdåden, den arabiska vårens misslyckande, kvinnan och kvinnligheten, de intellektuellas engagemang och poesins roll i prövningarnas tid.

Här driver han tankegångarna ett steg längre i samtal med psykoanalytikern Houria Abdelouahed och resonerar djärvt och fritt med utgångspunkt i den arabiska kulturens historiska djup.

*

Poeten Adonis föddes 1930 i Syrien men lämnade landet av politiska skäl 1956. Han anses vara det arabiska språkets allra främsta nu levande diktare och har mottagit flertalet prestigefulla priser för sin litterära gärning. Han nämns återkommande som en kandidat till Nobelpriset i litteratur.

2016 tilldelades han Stig Dagerman-priset med motiveringen: "för ett författarskap där lidelsen för den arabiska poesin bortom religion och politiska strömningar blottlägger diktkonstens frigörande väsen. "

Om Våld och islam skrev SvD: "I boken visar poeten hur djupt förtrogen han är inte bara med de arabiska litterära och filosofiska traditionerna, utan också de västerländska. Tillsammans med Houria Abdelouahed företar sig Adonis via närläsning en veritabel feministisk dekonstruktion av islams grundpelare - Koranen."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Våld och islam
 2. +
 3. En kvinnas själ

De som köpt den här boken har ofta också köpt En kvinnas själ av Isabel Allende (pocket).

Köp båda 2 för 238 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Våld och islam. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vad alla måste veta om Islam
  Peter Ljungqvist, 29 mars 2021

  Den här boken är skriven av en muslim, och beskriver islam men från insidan, då författaren kommer från Tunisien.
  Komplettera med Allah is Dead av Rebecca Bynum som är skriven från kristen teologs synpunkt.
  Och Du blir väl informerad.
  Risken med att läsa dessa två böcker, är att Du börjar förstå hur islam och islamister agerar, och det är inte otroligt att Du kommer att förstå Jomshofs uppfattning om islam.

 2. Insiktsfull.
  Resvan (Göteborg), 2 januari 2017

  Otroligt givande i förståelsen av vad Islam representerar. Ger insikt i frågor om framför allt våld och könsmaktsordningen inom islam. Dessutom är det lättläst och vill inte lägga den ifrån sig.

 3. En lyrikers syn på islam
  Lars Åhlin, 28 oktober 2016

  Adonis är känd som lyriker och utvecklare av den arabiska poesin. Det är viktigt och glädjande att han här tar så oerhört tydlig ställning mot den våldsbejakande islam som härjar i Syrien och andra länder. Att han i denna bok inte skriver så mycket om hur man konkret kan bemöta islam får man stå ut med - det viktiga är själva avståndstagandet.

 4. Oantastlig redogörelse för Islam
  Olof Hedengren, 4 oktober 2016

  Att kritisera Islam och hänvisa till denna ideologis våldsdyrkan och ambitioner om världsherravälde innebär att vederbörande blir betraktad som islamofob eller värre. Adonis, etablerad arabisk författare och filosof som står på listan över potentiella Nobelpristagare är svårare att angripa. Boken borde kunna bryta isen och äntligen göra det möjligt att betrakta Islam på ett nyktert och objektivt vis. Låt oss kalla en spade för en spade och ett spett för ett spett.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av författarna