Mörkrets hjärta ; novellen Pionjärerna (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2006-05-01
Förlag
Lindelöws bokförlag
Översättare
Einar Heckscher
Originaltitel
Heart of Darkness
Medarbetare
Fredriksson, Gunnar
Dimensioner
206 x 153 x 23 mm
Vikt
420 g
SAB
He.01=c,Hcee.01
ISBN
9789188144881

Mörkrets hjärta ; novellen Pionjärerna

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2006-05-01
139
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Klassikern Mörkrets hjärta finns i nyöversättning, av Einar Heckscher. Joseph Conrads bok har inspirerat många. I en oförglömlig vietnamfilm Apocalyps Now spelas den demoniske diktatorn Kurtz i djungelns inre av Marlon Brando. I denna boks extramaterial ingår novellen Pionjärerna. Där finns också brev skrivna av Joseph Conrad då han själv var sjökapten i Kongo och en essä av Gunnar Fredriksson.

Sjöfararen Marlow var sjökapten på flodångaren som rörde sig långsamt uppför den ormlika floden mot den belgiska handelsstationen längst bort, längst in, i centrum av mörkrets hjärta. På världskartan av detta okända trakter för européer, en bit av djungeln som Bolaget bit för bit erövrat. Här, i mörkrets hjärta, härskade elfenbensjägaren mr Kurtz oinskränkt, sped skräck och död omkring sig. Kurtz var mer framgångsrik än alla Bolagets andra elfenbensjägare tillsammans.

Joseph Conrad, denna polskfödde författare, var 32 år då han 1889 gav ut sin första bok. Mörkrets hjärta kom första gången ut i England 1902. I Sverige dröjde det ända till 1949 innan romanen publicerades. Einar Heckschers översättning är den tredje och sista i ordningen på svenska.

Joseph Conrad besökte Afrika en gång i sitt liv. Denna resa resulterade i en roman och en novell, Pionjärerna.

Sveriges främsta Conradkännare Gunnar Fredriksson har skrivit biografin I Joseph Conrads farvatten (1982). Nu har han läst Mörkrets hjärta igen och skrivit ett långt efterord. Där pekar han på den stora betydelse som Mörkrets hjärta haft, att det är stor litteratur som är kritisk mot kolonialismen och att den klassiska romanen ständigt lockar till sig nya läsare. I efterordet skriver Gunnar Fredriksson om berättaren sjökapten Marlow och hur poetisk romanen är: "Den lilla hjulångaren kryper uppför floden genom ett landskap med väldiga träd, 'som en slö skalbagge krypande på golvet i en högrest pelargång', och Marlow föreställer sig ett besök i urtiden, 'i de första tidsåldrarnas mörker', eller ett nedstigande i dödsriket.."
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Mörkrets hjärta ; novellen Pionjärerna
  2. +
  3. Odysseus

De som köpt den här boken har ofta också köpt Odysseus av James Joyce (inbunden).

Köp båda 2 för 433 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Joseph Conrad

Övrig information

Ny översättning av klssikern Mörkrets hjärta. Plus en lång essä av Gunnar Fredriksson om romanen, Joseph Conrad och Mörkrets hjärtas betydelse alltsedan första utgivningen 1902. Plus en del extramaterial, novellen Pionjärerna, brev från Afrika och en teoretisk artikel av Conrad om diktandets konst.