Karin Månsdotter : drottningens revansch (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
204
Utgivningsdatum
2019-04-02
Förlag
Bokförlaget Langenskiöld
Dimensioner
200 x 130 x 15 mm
Vikt
212 g
SAB
Kc
ISBN
9789188439291
Karin Månsdotter : drottningens revansch (häftad)

Karin Månsdotter : drottningens revansch

(9 röster)  |  Läs 4 recensioner
Häftad Svenska, 2019-04-02
189
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Karin Månsdotter kom som tonåring till Stockholms slott där hon 1568 gifte sig med kung Erik XIV. Hon är den första kvinnan av folket som träder fram i den svenska historien, även om hennes tid som drottning blev kort endast i 87 dagar var hon drottning av Sverige innan hennes man störtades från tronen. Genom historien har hon porträtterats som en passiv kvinnogestalt som Erik XIV mest tyckte var vacker, men stämmer verkligen detta?

Detta är den första moderna biografin över Karin Månsdotter som visar att hon var långt ifrån "liten Karin" som hon kallades på 1800-talet. Hon var intelligent, förutseende och ibland hänsynslös. En maktspelare som överlevde sina fiender, inte tvekade att ta strid för det hon trodde på och som respekterades också av sina motståndare. För första gången berättas historien om drottning Karin Månsdotter på hennes egna villkor.

David Lindén är historiker och journalist som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer genom seklerna. Med hjälp av hittills okänt källmaterial och uppdaterad forskning, tecknar han ett porträtt av en av de mest fascinerande kvinnorna i svensk historia. Han har skrivit flera böcker om viktiga personer ur historien. 2020 kom den andra boken i hans historiska lättläst-serie: Stockholms blodbad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Karin Månsdotter : drottningens revansch
 2. +
 3. Det svenska rikets födelse

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det svenska rikets födelse av Dick Harrison (pocket).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Karin Månsdotter : drottningens revansch. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Otydlig blandning av fakta och fiktion
  Henrik A, 25 oktober 2020

  Tyvärr har denna bok svårt att behålla fokus på Karin Månsdotter och det är därför svårt att följa hennes liv på ett begripligt sätt. Dessutom blandas fakta och fiktion så friskt att det är omöjligt att veta vad som är historia och vad som är skönlitteratur. Det är synd.

 2. En värdig biografi
  Simon Olsson, 8 oktober 2019

  Precis som i sina tidigare böcker skriver Lindén en bra och spännande historia vilket gör att det är svårt att lägga boken ifrån sig. Boken är välskriven och lärorik, men framför allt är boken en seriös och källkritisk beskrivning av Karin Månsdotters liv utifrån de få källor som finns. Lindén gör här en välgärning då den historiska litteraturen inte alltid varit källkritisk. Jag ser fram emot fler biografier som denna.

 3. Gustav Vasa beskrev sig själv som en svensk Moses
  Angelamedmera, 13 maj 2019

  Jag läste en tidigare recension. Det är alltid positivt att få ta del av recensioner. När det gäller Gustav Vasa så beskrev han sig själv som en svensk Moses som guidade Israeliterna ut ur Egypten

 4. Karin Månsdotter är värd bättre!
  Nils Hellen, 1 maj 2019

  En trevligt skriven bok om en intressant person. Dock bör författaren kolla sina bibliska referenser. När man beskriver Gustav Vasa som "en svensk Moses som befriat sitt folk ur en nordisk version av den babyloniska fångenskapen." (s 35) och påstår att kung Saul var son till kung David (s143) så tappar boken rejält i seriositet och man undrar hur slarvig man får vara med fakta och hur friskt man får blanda bilder och motiv om man kallar sig historiker. Trist! Karin Månsdotter är värd en bättre biografi.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av David Lindén