Knutby inifrån : så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
399
Utgivningsdatum
2020-10-08
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
215 x 145 x 30 mm
Vikt
594 g
SAB
Ckss-cz Knutby
ISBN
9789188849779
Knutby inifrån : så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt (inbunden)

Knutby inifrån : så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-10-08
219
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
I

Peter Gembäck har en hög ställning i församlingen i Knutby. Sent den här natten spelar allt sådant ingen roll. Han lägger sig ner på divanen och studerar takbjälkarna på kontoret och googlar ordet strypsnara. Han får många träffar på internet och funderar på vilken typ han i så fall ska välja.

I september 2017 polisanmäler Peter Gembäck, tidigare pastor i Knutbyförsamlingen sig själv och två andra pastorer. Den nya utredningen avslöjar hur det uppmärksammade mordet och mordförsöket i Knutby 2004 inte alls var en slutpunkt. Tvärtom blottlägger den nya rättsprocessen ett maktmissbruk som fortsatte långt efter att mediernas sökarljus slocknat.

Med hjälp av verktyg som våld, sex och pengar kunde en osund sektkultur fortsätta frodas, väl dolt under en rätt så normal yta. Det här är berättelsen om pastorerna som styrde Knutby, föreställningen kring Kristi brud och sprickan i den innersta kretsen som blev början till slutet för Knutby församling.

Historien är berättad ur Peter Gembäcks perspektiv och med hans minnesbilder och intryck av olika personer som grund. Han var högt uppsatt i hierarkin och för första gången vill han berätta hur han själv gjort fel, ljugit och kränkt. Med en unik inblick kan han berätta saker från den innersta kretsen som aldrig tidigare avslöjats.

Knutby inifrån är ett försök att förklara hur en pingstförsamling med engagerade unga människor successivt blev till en sekt. I ett avslutande kapitel går psykoterapeuten Rigmor Robért i genom vilka mekanismer som gör att förtryck och manipulation accepteras.

Boken innehåller ett 30-tal privata bilder i fyrfärg som inte tidigare har publicerats.

Peter Gembäck flyttade till Knutby 1997 och var under ett 20-tal år pastor och föreståndare i församlingen.

Annika Sohlander är frilansjournalist och tidigare reporter på Aftonbladets rättsredaktion där hon bevakade en rad stora rättsfall, bland annat Knutbyrättegången 2004.

Utdrag ur innehållet:

När hon lade sig i sängen märkte hon att Åsa (Waldau) var frustrerad och låg och sparkade åt olika håll i sängen. Plötsligt träffades kvinnan av ett slag i tinningen. Åsa hade haft ringar på sig så det gjorde rejält ont och slaget träffade så hårt att hennes örhänge lossnade från örat. Kvinnan var chockad och panikslagen och försökte skydda sitt huvud. Men Åsa slutade inte, hon slog henne på kroppen, bet henne i nacken och klöste henne.

 

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Knutby inifrån : så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt
  2. +
  3. En kvinnas själ

De som köpt den här boken har ofta också köpt En kvinnas själ av Isabel Allende (pocket).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Knutby inifrån : så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Intressant och bra, lite tjatig...
    ElinsBokhylla , 7 november 2022

    Innan jag läste denna bok så hade jag väldigt höga förväntningar, jag såg fram emot att se Knutbysekten och allt som har hänt runt omkring den i ett nytt perspektiv. Jag tänkte att som boken är skriven ur en före detta pastors perspektiv så skulle vi få en helt annan synvinkel och perspektiv men tyvärr så blev jag lite besviken. Upplevde boken mer som ett sätt för Peter Gembäck att urskuldar sig själv lite, hans sätt att visa att han har gjort bra ifrån sig fast att han har varit en väldigt s... Läs hela recensionen

  2. Intressant perspektiv!
    Rebecka Nyman @_enbokiveckan_ (Mariefred), 9 juli 2021

    Det här var ganska tung läsning som tog tid att läsa. Men, det var väldigt intressant läsning och som helhet gillade jag hur den var upplagd. I bakhuvudet under läsningen gäller det att ha i åtanke att det här är Peter Gembäcks perspektiv. I en bok likt denna tycker jag att det är extra roligt när det finns bilder med som gör det hela lite mer verkligt. Den enda nackdelen med bilderna var att de låg på ett sätt som skapade ett hack i flödet. Förutom det var det intressant att se personerna i ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna

  • Knutbyn murha

    Annika Sohlander, Peter Gembäck

    Pastori Peter Gembäckillä on arvostettu asema seurakunnassaan Knutbyssä. Millään ei kuitenkaan ole enää väliä. Hän mittailee katseellaan konttorin kattohirsiä ja googlaa sanan 'hirttoköysi'. Internetistä löytyy monta osumaa, ja hän pohtii, millais...