Det omätbaras renässans (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
381
Utgivningsdatum
2018-10-25
Förlag
Volante
ISBN
9789188869241

Det omätbaras renässans E-bok

En uppgörelse med pedanternas världsherravälde

(6 röster)  |  Läs 3 recensioner
E-bok,  Svenska, 2018-10-25
179
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Filosofen Jonna Bornemark fortsätter och fördjupar efter sitt populära Sommarprogram: En kritik av mätbarhetens tidsålder.

Vi lever i en mätbarhetens tidsålder och vi löser våra problem genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. Våra mantran ekar i styrdokument och på kvalitetskonferenser: effektivitet, kvalitetssäkring, evidensbasering. Samtidigt ramas våra liv in av rankinglistor, betyg, kvalitetsindex, pulsmätare och stegräknare. Tilltron sätts därmed till yttre parametrar som vi tänker oss objektivt pekar ut den rätta vägen framåt. Vi flyr undan det subjektiva, det känslomässiga, det tillfälliga och den blotta tron och räknar istället: siffror, diagram och staplar verkar så mycket pålitligare. Ett resultat är att utrymmet för den praktiska kunskapen, för omdöme och situationskunskap blivit allt mindre.

Som lärare har Jonna Bornemark märkt hur användbar filosofin, idéhistorien och etnologin är för att ge perspektiv på vår egen tid. Så föddes idén att skriva en bok som tog hjälp av filosofin för att få syn på några av vårt samhälles centrala karaktärsdrag. Med hjälp av filosoferna Cusanus, Bruno och Descartes tar hon ett grepp om vår bitvis alltför välordnade samtid och ger nya perspektiv på såväl arbetsliv som privatliv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Det omätbaras renässans. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Förvirrad och vetenskapsfientlig
  Aronsson, 28 september 2021

  Stora delar av boken upptas av vad en del filosofer tyckt, utan analys av rimligheten i deras slutsatser - eller i de slutsatser som Bornemark själv drar. Vetenskap är att kunna observera och dra så objektivt grundade slutsatser som möjligt från det vi observerat. För att kunna observera måste vi definiera vad vi observerar. Kan vi sedan observera det, kan vi också mäta det. Kan vi mäta det, kan vi också dra mer objektiva slutsatser. Om saker är omätbara är de illa operationaliserade, eller s... Läs hela recensionen

 2. Lärd, fin stilistik och lättläst.
  Peter Majanen, 30 september 2019

  En mycket läsvärd bok för alla som vill sätta ord på hur överdriven tro på mätbarhet och positivism resulterar till ett platt och banalt samhälle. Samt hur det icke mätbara ofta är det mest värdefulla.

 3. En bok med stort samhällsintresse!
  Kristina Bengtsson, 13 november 2018

  En mycket läsvärd bok! Den ger ett historiskt filosofiskt perspektiv med avstamp i den frustration över den ökande administrationen som alltmer uttrycks av personer, framförallt av dem som arbetar inom offentlig sektor. Här beskrivs delningen i mätbarhet och det omätbara (ratio och intellectus) inom vetenskap (kvantitativ och kvalitativ), politisk ideologi, religion och vanlig verksamhet. Ökat fokus på ratio har t ex återverkningar på var och en som arbetar inom och nyttjar samhällets tjänst... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Jonna Bornemark