Generalerna : utvärdering av fem överbefälhavare och 50 flaggofficerare 1986-2015 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
301
Utgivningsdatum
2021-06-02
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
248 x 175 x 23 mm
Vikt
854 g
SAB
S-c.02
ISBN
9789189323322
Generalerna : utvärdering av fem överbefälhavare och 50 flaggofficerare 1986-2015 (inbunden)

Generalerna : utvärdering av fem överbefälhavare och 50 flaggofficerare 1986-2015

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-06-02
204
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Wictor Phalén har utvärderat fem överbefälhavare som tjänstgjort mellan 1986-2015. Han har också intervjuat femtiotalet flaggofficerare, dvs direkt underställda chefer, och har kompletterat intervjuerna med ledande försvarspolitiker.

I boken kan man finna svar på hur våra överbefälhavare löste sina viktigaste uppgifter och vilka problem och utmaningar de ställdes inför. Några exempel:

Bengt Gustafsson hade att hantera självständiga flaggofficerare, som var egna myndighetschefer, färgstarka försvarsministrar (Roine Carlsson och Anders Björk), och ofinansierade och uppskjutna försvarsbeslut.

Owe Wiktorin hade samarbetsproblem med försvarsminister Thage G. Peterson, men minst lika stora problem internt med sina flaggofficerare som blev missnöjda när de degraderades av besparingsskäl.

Problematiken i Johan Hederstedts ledning uppstod både internt och externt och kulminerade med de skandalerna som Johan Hederstedt drabbades av efter att Försvarsmakten betalat resor för hans fru.

Håkan Syrén tänkte utanför ramarna men fick problem i samarbetet med försvarsminister Sven Tolgfors när han inte fick omfördela inom budgeten för att kostnaderna för varje soldat blev mycket dyrare i Afghanistan än i Sverige.

Sverker Göranson är definitivt en lagspelare som alltid låter laget gå före jaget. Han liksom sina företrädare kom att få det svårt med sina försvarsministrar och regeringschefer. Sverker Göranson hann dock med att i slutet på sin period få glädjen av att få regeringsföreträdare som lyssnade på honom - med den socialdemokratiske försvarsministern Peter Hultqvist.

Författaren analyserar också ett stort antal av periodens flaggofficerare som till exempel som cheferna för Högkvarteret och dess ledningsstab, cheferna för avdelningarna för Produktion och Insats.

Wictor Phalén är reservofficer i amfibiekåren, tidigare ordförande för Reservofficersförbundet, attackdykare, skribent i tidningen Kustjägaren och VD för IT- och teknikföretag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Generalerna : utvärdering av fem överbefälhavare och 50 flaggofficerare 1986-2015
  2. +
  3. Björnen kommer! : om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag

De som köpt den här boken har ofta också köpt Björnen kommer! : om ryssrädsla, mönsterseende ... av Mattias Göransson (inbunden).

Köp båda 2 för 333 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Generalerna : utvärdering av fem överbefälhavare och 50 flaggofficerare 1986-2015. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Utmärkt bakgrund till FM ut- eller avveckling
    Anders Gardberg, 21 september 2021

    Boken baserar sig på djupintervjuer av ett flertal officerare "som var med" när Försvarsmakten gick från ett invasionsförsvar till ett insatsförsvar under åren 19986-2015 och lyfter även upp de personliga egenskapernas och speciellt personrelationerna betydelse i beslutsfattandet. Boken torde vara av stort intresse speciellt för läsare som under årens lopp varit antingen delaktiga eller föremål för utvecklingen i försvarsmakten. Boken hade vunnit på en nogrannare korrekturläsning, men dessa brister är av mindre betydelse.

Visa alla 1 recensioner