Social tillit i höglitarlandet Sverige (2022) (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
SOM-institutet
Antal sidor
164
Utgivningsdatum
2022-01-01
Förlag
Göteborgs universitet
Dimensioner
225 x 155 x 10 mm
Vikt
303 g
SAB
Oc
ISBN
9789189673533

Social tillit i höglitarlandet Sverige (2022)

Häftad,  Svenska, 2022-01-01
157
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det är svårt att överskatta betydelsen av tillit människor emellan. Fenomenet benämns ofta social tillit inom samhällsforskningen. Utan mellanmänsklig tillit uppstår inga gemenskaper eller utbyten. Det är med tillit som väl fungerande samhällen kan byggas. Hög social tillit är ett slags socialt kapital som fungerar som ett smörjmedel när människor behöver samverka. Brist på tillit gör att många ekonomiska, yrkesmässiga och sociala utbyten och gemensamma åtaganden, vilka skulle vara till fördel både för de involverade parterna men också för samhället, uteblir.

Dessa insikter gjorde att Bo Rothstein i samarbete med SOM-institutet påbörjade årliga mätningar av den sociala tilliten i Sverige i mitten av 1990-talet. Denna bok bygger på resultatet från denna tjugofemåriga mätserie som är en av de längsta i världen. Fokus ligger på hur betydelsen av social tillit skall förstås, på förändringar över tid och hur tilliten ser ut i olika sociala och politiska grupper. Sverige är fortsatt ett höglitarland, men med klara försvagningstendenser i vissa socialt utsatta grupper.

Boken Social tillit i höglitarlandet Sverige består av kapitel från tidigare antologier och ingår i SOM-institutets temaserie. Författarna Bo Rothstein och Sören Holmberg är båda seniorprofessorer i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Social tillit i höglitarlandet Sverige (2022)
  2. +
  3. Grundbulten : tillit och visionen om en liberal socialism

De som köpt den här boken har ofta också köpt Grundbulten : tillit och visionen om en liberal... av Bo Rothstein (inbunden).

Köp båda 2 för 416 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna