Drottning Margaretas historia (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
-
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2015-03-23
Upplaga
1
Förlag
Arakne
Dimensioner
262 x 200 x 15 mm
Vikt
776 g
SAB
Kb.3
ISBN
9789197868112
Drottning Margaretas historia (inbunden)

Drottning Margaretas historia

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2015-03-23
200
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
År 1397 lyckades drottning Margareta förena Norge, Danmark och Sverige till en union efter flera hundra år av krig och våldsdåd. Varifrån fick hon styrkan och viljekraften att genomföra denna märkliga politiska bedrift? Det svar som ges i denna bok är: ur en tusenårig tradition av drottningar och kvinnliga visionärer som verkat för fred och försoning i Europa.

I boken berättas om drottningar som varit föregångare till Margareta. Här berättas också om nunneklostren under ledning av starka och egensinniga abbedissor. För Margaretas del utgjorde Heliga Birgitta hennes inspirationskälla. Margareta verkade aktivt för hennes helgonförklaring 1391 och Vadstena kloster utgjorde hennes stödjepunkt i Sverige. Den avslutande delen av boken handlar om Margaretas fostersyster Ingegerd och hennes kamp för att förverkliga mormoderns, Heliga Birgittas, vision om en orden skapad "först och främst för kvinnor". Klostret i Vadstena var tänkt som en "ny vingård" i det moraliskt alltmer korrupta Europa, där Norden skulle bli en förebild!
Hela drottning Margaretas livsgärning sätts in i ett stort europeiskt perspektiv. När hon och Ingegerd dör, år 1412, står en ny tid för dörren: den italienska Renässansen med sin tillbedjan av mannakraften, virtù. - fjärran från Heliga Birgittas vision om ett Europa präglat av vördnad för Gudsmodern Maria.

Drottning Margaretas historia av Margareta Skantze
bygger på trettio års studier av vetenskapliga verk, essäer, artiklar, biografier, skönlitteratur, dramatik och bildkonst.
Författaren är född och uppvuxen i Stockholm. Sedan 1979 bor hon i Karlskrona. Hon har en bakgrund som producent av utbildnings- och kulturprogram vid Sveriges Radio. Numera är hon frilansande dramatiker, regissör, föreläsare och skribent. Alla hennes tolv dramer bygger på historisk forskning och har kvinnor i bärande roller, bland dem Maria Magdalena, Hildegard av Bingen, drottning Margareta, drottning Kristina, Selma Lagerlöf och Elin Wägner .
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Drottning Margaretas historia
 2. +
 3. Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica

De som köpt den här boken har ofta också köpt Furstinnan : en biografi om drottning Katarina ... av Eva Mattsson (inbunden).

Köp båda 2 för 448 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Drottning Margaretas historia. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst och lärorik.
  Nils Bertil Nilsson, 26 maj 2020

  För den som vill fördjupa sina kunskaper om nordisk historia som i vår skolundervisning bara förunnats några rader, är den lättläst och lärorik.

 2. Från c:a år 800 till mitten av 1400-talet.
  Conny Nordgren, 12 maj 2016

  Det här är en lättläst, intressant och nytänkande historiebok.
  Så långt ifrån den historia jag fick lära mig i skolan i början av 60-talet och för den delen alla andra historieböcker jag läst sedan dess.
  Vilket fantastiskt undersökningsarbete och så många källor Margareta Skantze verkar ha sökt i.
  Och hon har verkligen lyckats att levandegöra de människor hon skriver om.
  Som man, blir jag lite häpen över att historia kan betraktas så olika, men att det handlar om makt har hon ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Margareta Skantze

Bloggat om Drottning Margaretas historia