Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2018-05-21
Förlag
Pavus Utbildning
Dimensioner
195 x 128 x 14 mm
Vikt
318 g
SAB
Lz
ISBN
9789198234916

Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri

(15 röster)  |  Läs 7 recensioner
Häftad,  Svenska, 2018-05-21

Slutsåld

Birgitta Aupeix bok är en skildring av hennes dotter Amandines märkliga psykiska symtom och Birgittas kamp för att rädda Amandines liv.

När Amandine är i sjuårsåldern insjuknar hon plötsligt i svåra psykiska symtom som tics, tvång, ångest, personlighetsförändringar, och senare självsvält. Det ska dröja närmare 15 år innan de får veta vilken sjukdom hon egentligen har och att det finns behandling. Under de åren har Amandine varit nära att dö två gånger och de har båda levt under belägring av Amandines sjukdom.

"Den här boken är både smärtsamt berörande och spännande. Vi får följa ett desperat sökande efter hjälp och vård, eller i brist på det efter åtminstone ett värdigt bemötande. Nitlotterna blir dessvärre många. Utan att varken svärta ner eller försköna har Birgitta Aupeix skrivit en rak och ärlig bok om de många svåra år hon och hennes dotter Amandine tillbringat i vad man skulle kunna likna vid ett fängelse - med en dödsdom hängandes över Amandine och en "gubbe i huvudet" som nitisk fångvaktare. Frågor som ingen visste borde ställas får dock till slut svar och livet blir möjligt."

Gunilla Gerland, författare

"Denna bok handlar om en fasansfull och livsfarlig livsresa. Det är en resa som närstående, lärare, socionomer, stödpersonal, psykologer och inte minst vi läkare på olika sätt har bidragit till utifrån attityder, övertygelser och förhållningssätt. Det krävs mod och kunskap att tänka och handla nytt. Läs och ta in!"

Susanne Bejerot, psykiater och professor

"Birgitta Aupeix har skrivit en skakande bok om sin dotter Amandine. Det är en plågsam kamp som Birgitta beskriver i försöken att få professionella att förstå dotterns svårigheter. Där hjälpen och förståelsen borde finnas misstänkliggörs hon istället själv.

De uppoffringar som familjen får göra för att försöka ge Amandine ett värdigt liv är stora. De flyttar gång på gång för att komma närmare bra skolor, för vård och behandling som de tror ska hjälpa dottern. Men berättelsen är inte enbart en historia om familjens kamp. Det finns också ljusglimtar i form av skolpersonal, enstaka lärare, vårdpersonal, goda vänner och slutligen en chefsöverläkare som förstår Amandine.

Det här är en viktig bok som kan läsas av alla som en stark roman om hopp och förtvivlan och den bör dessutom vara obligatorisk läsning för alla som arbetar inom omsorg, skola och psykiatri.

Förhoppningsvis blir fler professionella medvetna om att det finns sådant som inte passar in i vår bild av verkligheten och att man behöver ha ett särskilt fack i sin praktik som benämns: Jag vet inte vad det här är. Jag ska fortsätta leta!"

Eve Mandre, speciallärare och fil. dr.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Hur i helvete kunde det bli så här? : om en okänd sjukdom och svensk psykiatri. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Hur i helvete kunde det bli så här.
  Helena Kramer, 23 september 2021

  Otroligt sorglig livsresa för en hel familj då deras dotter blir sjuk. Om hur ett liv plötsligt bara förändras, och de samtidigt behöver möta enorm okunskap och ovilja att hjälpa, från både psykiatrins håll och det rent medicinska. Oerhört viktig att läsa för människor som arbetar inom dessa områden. Det är ett under att flickan överlevde.

 2. Läs
  Monica Olsson, 23 juli 2018

  Vill varmt rekommendera denna.

  En bok så fylld av kärlek som är styrkan i en omänsklig kamp för rätt vård behandling och bemötande.
  Birgitta Aupeix ♥️♥️♥️ finns inte ord som kan fylla det jag känner.
  Amandine vilken styrka att orka med alla motgångar ♥️♥️♥️

 3. Gripande och igenkännande

  Mycket tänkvärd läsning. Känner igen mig i kontakten med psykiatrin. Sorgligt att många som jobbar inom psykiatrin inte vet om denna sjukdom. Vi som blir drabbade får själva ta reda på diagnos efter symtomen barnen har. Så tråkigt att denna tjej liksom många andra får så många år förstörda av sitt liv, och att Sverige är så långt efter USA när det gäller forskning. Tur att Susanne Bejerot är intresserad av denna sjukdom, och vilken tur att du genom boken kanske får ut kunskap till många fler.... Läs hela recensionen

 4. Ett ofattbart livsöde i dagens Sverige
  Millan, 21 juni 2018

  En mammas envisa kamp för att förmå någon att hjälpa henne att rädda sin dotter från en då ( och än idag tyvärr) ganska okänd sjukdom. De möts av misstro i ett stelt byråkratiskt Sverige. Otäckt med tanke på hur många år som går innan en person tillslut löser gåtan. Hur går det sen? Omvälvande känslosam bok till sista sidan! Sträckläste den och kommer aldrig glömma den.

 5. Starkt, ärligt och vackert
  Linda Svensson, 31 maj 2018

  Boken är svår att lägga ifrån sig. Den bjuder på en ärlighet och nakenhet i en utsatt situation som är ruskigt stark och välformulerad. Boken berörde mig djupt och jag grät stundtals och kände mig varm i hjärtat stundtals. Det är en kamp mellan hopp och förtvivlan och tillslut segrar livet.
  Det här är en bok som passar de allra flesta!

 6. LÄS DEN!!
  Lena Wahlin, 30 maj 2018

  Andlöst vänder man blad, man vill inte att det man läser ska vara sant men det är det..
  Det är en saklig och osentimental beskrivning över hur sjukvården och skolan totalt sviker. En berättelse om ofattbar inkompetens, ren dumhet, maktmissbruk och brist på mänsklighet.
  Men också om enskilda personer som står upp och hjälper.
  Och en berättelse om ofattbar styrka och mod hos huvudpersonen och hennes mamma.
  Upplösningen är fantastisk!!!

 7. Och hur i helvete kan det fortfarande...
  Emelie Vestman, 26 maj 2018

  ...2018 vara så svårt för BUP att vara pålästa. Önskar jag hade obegränsat med pengar, då skulle jag köpa och skicka exemplar till alla BUP i hela Sverige.

Visa alla 7 recensioner