Phosphoros - Ljusbringaren. Del I. Morgonstjärnan. Den första kampanjen mot Norge och försvaret av Sverige och dess inre gränser 1715-1716. (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
807
Utgivningsdatum
2023-09-28
Förlag
Poetzsch Historica
Dimensioner
230 x 261 x 53 mm
Vikt
1412 g
SAB
S:k,Kc.428
ISBN
9789198448429

Phosphoros - Ljusbringaren. Del I. Morgonstjärnan. Den första kampanjen mot Norge och försvaret av Sverige och dess inre gränser 1715-1716.

Inbunden,  Svenska, 2023-09-28
402
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det Stora Nordiska Kriget fortsätter med oförminskad styrka, och på tysk mark slåss de svenska trupperna under Karl XII för sin, och de kvarvarande svenska provinsernas fortlevnad. Efter en förbittrad, och blodig slutstrid gentemot de förbundnas belägringstrupper tvingas den svenska kungen dock slutligen den 13 december (g.s) 1715 att lämna det sönderbombade, och brinnande Stralsund för att utifrån svensk propaganda såsom en ljusbringare i ett tillsynes kompakt mörker återvända till Sverige och härifrån fortsätta kampen för att försvara landets inre gränser. Ett försvar som följer under ett ständigt hot om landstigning från en till synes oövervinnerlig fientlig övermakt. I Phosphoros -Ljusbringaren, och dess första del benämnd Morgonstjärnan får vi följa den svenska stormaktens sista skälvande år då den återvändande svenska kungen under 1715-1716 kraftsamlar landets sista resurser i sin strävan till att återtaga initiativet, och momentum i kriget genom att inleda en kampanj mot Norge. Detta samtidigt som tronpretendenters, och tilltänkta allierades uppror i England, och på de skotska högländerna, och i Polen rasar, och krigets utgång ännu balanserar på en skör tråd. Utifrån ett omfattande källmaterial bestående av bl.a. brev, dagböcker, kyrkböcker, administrativa handlingar, kartor, arkeologiska rapporter, och fynd skildrar Johnny Poetzsch i sitt militärhistoriska arbete detaljerat det politiska-, och internationella spelet som omgärdade denna kamp, och vars förvecklingar visar på det djupt internationella politiska, och diplomatiska spel som omgav, och även kom att påverka den vidare utvecklingen. Författaren bjuder oss på en exposé i tid och rum från det Spanska tronföljdskrigets till Det Stora Nordiska krigets senare dagar där han tar oss med till krigsskådeplatserna runt om i Europa. Från Flanderns blodbesudlade slätter, och skogar, till England-, de skotska högländerna, och Polen. En kamp präglad av fältslag, belägringar, och stormningar bl.a. vid Malplaque, Preston, och Sheriffmuir, och vars händelser ramar in de förbittrade, och blodiga strider vilka under detta år pågick till lands, och till sjöss i Norge, dess gränsland mot Sverige, och runt den skandinaviska halvöns kuster. Ur ett rikt persongalleri möter vi män ur de högsta politiska-, som militära ledningarna bland stormakterna i Europa, tillsammans med svenska officerare, och meniga bakom fästningsmurar, och i de främsta leden som bl.a. Axel Löwen, Johan Stenflycht, Carl Roland. och Zachris Franc. Till sjöss möter oss också sjömilitärer, kaptener, och kapare såsom Lars Gatenhielm, Johan Strömstierna, och John Norcross, tillsammans med deras envetne norske motståndare Petter Wessel Tordenskiöld. Och I dess mitt, invirad i en värld fylld av realpolitik, svåra val, och falskspel, en återvändande svensk kung, av den svenska propagandan upphöjd såsom ljusbringare, fortsatt kämpandes för den svenska stormaktens överlevnad.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Phosphoros - Ljusbringaren. Del I. Morgonstjärnan. Den första kampanjen mot Norge och försvaret av Sverige och dess inre gränser 1715-1716.
  2. +
  3. Minnen av kriget

De som köpt den här boken har ofta också köpt Minnen av kriget av Nikolaj Nikulin (inbunden).

Köp båda 2 för 631 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Johnny Poetzsch