Järnridån : det kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa 1945 - 1956 (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
663
Utgivningsdatum
2014-03-17
Förlag
Albert Bonniers Förlag
Översättare
Margareta Eklöf
Originaltitel
Iron Curtain
Medarbetare
Form, Jojo (form)
Dimensioner
210 x 140 x 45 mm
Vikt
728 g
SAB
Km.55,947
ISBN
9789100140618
Järnridån : det kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa 1945 - 1956 (storpocket)

Järnridån : det kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa 1945 - 1956

(22 röster)  |  Läs 4 recensioner
Storpocket Svenska, 2014-03-17
129
 • Skickas inom 3-6 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
"Från Stettin vid Östersjön till Trieste vid Adriatiska havet har en järnridå sänkts tvärs över kontinenten." Winston Churchill, 1946 Den kritikerhyllade journalisten Anne Applebaum är tillbaka. Järnridån berättar historien om hur Östeuropa hamnade under det kommunistiska oket efter andra världskrigets slut. Den efterlängtade uppföljaren till Pulitzerprisvinnaren och bestsellern Gulag. Hur gick det egentligen till när Sovjet utökade sitt territorium och tog kontrollen över en rad östeuropeiska länder efter andra världskrigets slut? Hur kunde folk som precis befriats från det nazistiska förtrycket låta sig ockuperas av Moskva? Vilka krafter var i rörelse, vilka medel använde Stalin och hans säkerhetsapparat för att krossa det hopp om frihet och självständighet som spirade efter krigsslutet? Anne Applebaum koncentrerar sig i Järnridån på utvecklingen i tre länder: Östtyskland, Polen och Ungern och visar hur Stalin på ett smart och hänsynslöst sätt utnyttjade det unika historiska läget och på kort tid tog kontrollen över halva Europa genom att göra dem till kommunistiska lydstater, ett i grunden nytt politiskt och moraliskt system. Med hjälp av nya arkivfynd och aldrig tidigare publicerade vittnesmål skildrar Applebaum med fasansfull detaljrikedom hur livet gestaltade sig för de miljontals människor som försökte anpassa sig till det nya livet under terrorn, berövade både mänskligt hopp och världsliga tillgångar. Idag är Sovjetblocket historia, en ond parentes, vars bisarra moralsystem, grymhet och paranoia, kan kännas oerhört främmande och avlägsen. I Järnridån fångar och levandegör Applebaum en epok och ett system som under lång tid var den bistra verkligheten för miljontals människor i Europa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Järnridån : det kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa 1945 - 1956
 2. +
 3. Röd hungersnöd : Stalins krig mot Ukraina

De som köpt den här boken har ofta också köpt Röd hungersnöd : Stalins krig mot Ukraina av Anne Applebaum (inbunden).

Köp båda 2 för 366 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Järnridån : det kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa 1945 - 1956. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Stark skildring över en mindre känd tidsperiod
  Bo K Ehn, 16 september 2014

  Överväldigande och obehaglig läsning över hur det Sovjetiska systemet tvingades på folken i östeuropa.
  Man får en ny känsla över att vara tacksam för vårt demokratiska system som vi tar mycket för givet.
  Bör läsas av många fler särskilt med tanke på vad som nu händer i dagens Ryssland och dess grannar.

 2. Järnridån
  Karl Anders Sturfält, 9 september 2014

  Boken var mycket bra, men tyvärr innehöll den för mycket fakta. Boken var lite svårläst alltså.
  Men givetvis är det en väldigt bra historiebok, för att efterkrigstidens människor ska kunna få veta, vad som försiggick.

 3. Aktualiteter....
  Bo Hansson, 4 augusti 2014

  En mycket bra skildring av ett ämne som fortfarande är aktuellt och förklara mycket av det vi dagligen råkat ut för . Borde vara obligatorisk lektyr för våra historielösa politiker . Kanske för mycket att begära då förmågan att ta åt sig en text är lika dålig som mattematikkunskaperna . Det räcker tydligen att kunna räkna till fyra .

 4. Historiska fakta
  Bengt Arvidsson, 29 april 2014

  Jag tycker boken är välskriven och lättläst trots sitt allvarliga innehåll. Ann Applebaum fokuserar på en mörk period i Europas historia och beskriver hur det stalinistiska Sovjetunionen ockuperade stora delar av Östeuropa. En bok som många borde läsa och som jag varmt kan rekommendera.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Anne Applebaum