Guds olydiga revben (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
358
Utgivningsdatum
2018-09-12
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
178 x 110 x 23 mm
Vikt
200 g
SAB
Ca
ISBN
9789113085166

Guds olydiga revben

(14 röster)  |  Läs 3 recensioner
Pocket,  Svenska, 2018-09-12
89
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Guds olydiga revben är en högst personlig idéhistorisk resa från antiken och Bibeln som slutar med Martin Luther. Under resans gång med början i Gamla testamentets berättelser om våldtäkter, kvinnoförakt, lydnadskrav och skambeläggning till Nya testamentets förminskning av kvinnan.

Dock inte Jesus. Finns det två kristendomar?

Med hjälp av feministisk forskning har författaren hittat Jesu sju kvinnliga lärjungar, en våldtagen jungfru Maria, dagen när påven Gregorius förvandlade Jesu främsta lärjunge Maria från Magdala till hora, en Jesusrörelse som bestod av många prostituerade, kvinnliga mystiker som formulerade en feminin gudom och en levande kvinnorörelse under medeltiden som verkade och växte runt om i Europa.

Martin Luther, vars reformation nu firas runt om i världen, uteslöt kvinnan från sina frihetsideal. Hennes enda uppgift: att lyda mannen och föda barn. Den kristna idétraditionen lever starkt i det svenska samhället än i dag.

"Thorgren skriver enkelt och rakt med ett frustande humör, för att se bortom patriarkala traditioner." HD

"Gunilla Thorgrens bok är viktig genom sin ambition att gå till botten med de idéhistoriska traditionerna bakom åtminstone en central aspekt på hur en fortvarande misogyni vuxit fram och traderats genom historien." Alba

"För Guds och kvinnors skull läs boken!" Dala-Demokraten

"Engagemanget är bokens motor: upptäckarglädjen och ilskan gör detta till en lärorik och medryckande bok." Expressen
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Guds olydiga revben
 2. +
 3. Franska revolutionens rebell : en biografi över Olympe de Gouges

De som köpt den här boken har ofta också köpt Franska revolutionens rebell : en biografi över... av Gunilla Thorgren (inbunden).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Guds olydiga revben. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En god källa för granskning av kristen historia
  Jan-Erik Moreau, 13 september 2021

  En välskriven sammanställning av fakta om kristendomen som sällan förmedlas i den gängse litteraturen. Skriven med både humor och ironisk distans

 2. Kristendomskritik - ändå "uppbyggligt"
  Jörgen Ovesen, 18 februari 2021

  Författaren Gunilla Thorgren lyckas med konststycket att i en och samma bok förmedla en alldeles förgörande bibelkritik OCH ge en mycket ljus bild av Jesus och skildra ett antal kristna kvinnoöden så att det går rakt in i hjärtat. Mycket läsvärt.

 3. Tack Gunilla Thorgren!
  Madeleine, 14 mars 2019

  En kort sammanfattning: Boken alla borde läsa för att bli medvetna om hur vi, män och kvinnor, av kyrkan har blivit hjärntvättade i århundraden att tro att kvinnor är mindre värda, har lägre intellektuell förmåga och att deras enda viktiga uppgift är att ge liv.
  Befriande att läsa denna analys, som med träffsäkerhet och inte minst humor tolkar de gamla skrifterna och berättar om kvinnor som tidigare varit oviktiga i manliga tolkningar.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Gunilla Thorgren