Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2015-12-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Illustratör/Fotograf
Ingrid Hernvall
Dimensioner
180 x 110 x 15 mm
Vikt
151 g
SAB
Vcbb,Vmb
ISBN
9789127146235
Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker (pocket)

Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker

(66 röster)  |  Läs 12 recensioner
Pocket Svenska, 2015-12-15
75
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Ha mindre fett i maten, så får du mindre fett på kroppen.

Så löd rådet från våra myndigheter. Men det har blivit precis tvärtom. En epidemi av fetma och diabetes har drabbatstora delar av världen. Varför?

I Ett sötare blod granskar vetenskapsjournalisten AnnFernholm våra kostråd. Likt en deckarförfattare nystarhon upp historien om hur forskare vandrade vilse när de utsåg kolesterolnivåerna i blodet till ett avgörande måttpå hjärthälsa.

Hennes kartläggningar pekar istället ut enannan bov i dramat: vår sockerstinna kost som har gett ossett allt sötare blod. 

Ett högt blodsocker skadar våra blodkärloch eldar på utvecklingen av både åderförkalkning ochdemens. Mycket insulin i blodet driver tillväxt i kroppen:nyfödda väger mer, barn går tidigare in i puberteten och vilöper en allt högre risk att drabbas av cancer.

Ann Fernholm ger här en både bred och insiktsfull bild avhur din hälsa påverkas av vad du äter.

Ann bloggar också. Följ henne här.

Spännande som en thriller och lättillgänglig även för den som inte har vetenskaplig skolning. Malin Nordgren, Dagens Nyheter

Till alla som däremot blir stående med fingrarna i godisaskarna finns en receptfri dunderkur: boken Ett sötare blod om hälsoeffekterna av ett sekel med socker av Ann Fernholm. Den är i paritet med Isabella Lövins bok om överfisket, vad gäller att med lätt hand borra sig in i ett komplext kunskapsområde. Dagens Nyheters ledarsidor

Författaren har doktorerat i molekylär bioteknik och vet hur man läser forskarrapporter. Slutsatsen hon drar är en riktig rysare: Socker ger dig hjärtinfarkt, socker gör dig dement, socker eldar på din cancer, socker stör din ägglossning, socker dödar i förtid... Ingalill Mosander, Aftonblader

Fast boken är en mycket noggrann genomgång av vetenskapliga studier så sträckläste jag den, som om det vore en bra deckare. På sätt och vis är den det. Liv står på spel. Ditt eget. Debatten om vilken kost som är bäst att äta har i och för sig pågått länge. Vad Fernholm gör är att lyfta fram vetenskapen i detta inflammerade debattämne. Thomas Lunds, Värnamo Nyheter

Den som införskaffar den här boken kommer inte att ångra sig, den hör hemma i den översta divisionen av nutritionsböcker och rekommenderas starkt. LCHF.se

Jag har funderat en hel del på det här med socker i blodet och vilken skada det gör att ha högt blodsocker. Särskilt efter att ha läst boken Ett sötare blod... , en av de bästa faktaböcker jag läst. Johanna Ekne, Kostrådgivarna

Alla borde vara rädda om sitt blodsocker och hålla nivåerna så låga som de kan med hjälp av lågkolhydratkost och motion. ... Läs boken för det är en av de bästa jag har läst och jag rekommenderar den varmt. Anna-Maria Johansson, Ultimat.nu

Spännande som en thriller och lättillgänglig även för den som inte har vetenskaplig skolning.

Malin Nordgren, Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker
 2. +
 3. Fejkmaten : så blir vi vilseledda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fejkmaten : så blir vi vilseledda av Ann Fernholm (häftad).

Köp båda 2 för 274 kr

Kundrecensioner

Det finns 12 recensioner av Ett sötare blod : om hälsoeffekterna av ett sekel med socker. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ögonöppnare för mig
  Ulf A, 30 maj 2022

  Efter att ha läst boken har jag ändrat min kost för att ha ett jämnare blodsocker (minskat på snabba kolhydrater men är ej fanatisk). Har inget sug på mat mellan måltiderna och känner mig piggare.

 2. Ett sötare blod
  Kristina Engblom, 2 maj 2022

  En mycket bra och lärorik bok som vänder upp och ner på mycket inom läkarvetenskapen. Den bekräftar en sanning som få av oss kan ta in. Sockret är farligare än fettet. Den borde läsas av alla lärare i skolorna och alla föräldrar. Egentligen en bok för gemeneman.

 3. När glukos är farlig

  En bok som alla borde läsa för att kunna skydda nåt som är verkligen viktig : HÄLSA. Ett stort grattis till Ann Fernholm, tack, tack, tack !!

 4. Oerhört intressant
  Sandra, 30 mars 2021

  Väldigt intressant bok med historisk koppling om hur våra kostråd har växt fram. Matnyttig bok fullspäckad med fakta och skrivet med en lättförstålig text, ett läsmåste för alla. Streckläste den!

 5. Det farliga sockret
  Vaneläsare, 23 februari 2021

  Boken är en mycket bra ögonöppnare om sockerintagets effekter. Står sig även idag och borde nå många som vill förbättra sin hälsa!!

 6. Vår bästa svenska författare på detta område

  Fakta speckad och sjukt bra, denna bok ledde till mitt definitiva uppvaknande.
  Ann Fernholm är min svenska idol nu. Och sen finns alla dessa internationella
  forskare och läkare som också lyfter allt det hon skriver om.....en fantastisk värd.
  Där händer det hur mycket som helst nu, Ann var tidig på bollen, hon är grymt bra !!!!

 7. Bra lättläst bok
  Metformintant, 29 november 2018

  Bra bok i stora drag. Dock borde jag ha läst den tidigare eftersom jag nu redan läst så mycket om detta i andra sammanhang. Men kan dock rekommendera den till många mindre insatta.

 8. Riktigt besviken
  Fanny H., 18 november 2018

  Jag hade höga förväntningar på denna bok och de infriades inte. Den tar upp mycket intressanta och tänkvärda saker, men jag tycker att den överlag känns inaktuell (gällande kostråd och liknande hon tar upp, sedan är den ju skriven 2012 och det har kommit mycket ny forskning sedan dess). Jag som är insatt i detta område på högskolenivå i nutid känner inte alls igen mig i det hon beskriver gällande t.ex. diabeteskost och kostråd till allmänheten och forskarnas tankar/slutsatser kring dessa (ur ... Läs hela recensionen

 9. Effektivt om sockrets påverkan
  Krille, 10 januari 2018

  Lättförstådd bok om hur sockret påverkar dig och din kropp. Beskriver väl vad sockret orsakar i fråga om diabetes, övervikt och hur sjukvården inte hänger med i den nya forskningen.

 10. Fynd!
  Stig Nohrlander, 1 januari 2018

  Mycket bra bok. Faktabok, men mycket lätt att läsa. Pocketversionen synnerligen prisvärd. Bra som present!

  Ann Fernholm gör ett komplicerat förhållande helt begripligt.

 11. Tankärd och lättläst
  Olof Erland Persson, 22 november 2017

  Innehållet gav en rejäl tankeställare och god bild av vad som enkelt kan förändra livskvaliten
  med enbart lätt förändring av kost och motion

 12. Folkbildning
  Annelie Hertzman, 11 februari 2016

  Det här borde vara en obligatorisk bok för gymnasiets och högskolans utbildningar i hälsa och kost.
  Lättillgängligt och mycket intressant.

Visa alla 12 recensioner

Fler böcker av Ann Fernholm