Världen väntar mig : Birgitta Stenberg, lusten och litteraturen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
429
Utgivningsdatum
2021-09-10
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
217 x 144 x 30 mm
Vikt
638 g
SAB
Gcz Stenberg, Birgitta
ISBN
9789127170964

Världen väntar mig : Birgitta Stenberg, lusten och litteraturen

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2021-09-10
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
”Rafflande och innehållsrik biografi över Birgitta Stenberg och hennes avtryck i svensk litteratur.”
Dagens Nyheter

”--- Tenngart --- skriver med ljus entusiasm och ett språk som ligger mellan sakprosa och skönlitteratur, med andra ord så långt från akademiskt torr prosa man kan komma”
Sydsvenskan

”Paul Tenngart berättar (Birgitta Stenbergs) historia, både den privata och om hennes böcker, på ett ärligt och levande sätt, som Birgitta i sin himmel säkert uppskattar.”
Expressen

Hon fick sitt existentiella uppvaknande som 18-åring på baren La Reine Blanche i Paris. Sex år senare, 1956, debuterade hon som romanförfattare med Mikael och Poeten och kort därefter fick hon sitt genombrott med Chans, den banbrytande skildringen av den unga raggartjejen Maris drömmar.

Birgitta Stenbergs berättelser är direkta produkter av författarens nyfikenhet på världen och lust att erfara. Hon reste som ung runt i Sydeuropa, lärde sig språk, experimenterade med droger, blev katolik, hängde på gaybarer och skrev. Det resulterade i ett mångsidigt, färgstarkt och mycket betydelsefullt författarskap.

I Världen väntar mig utforskar litteraturvetaren Paul Tenngart en författare som alltsedan femtiotalet har visat oss svenskar vägen mot nya livsformer. Med sin öppenhet och ärlighet stack hon ut i folkhemssverige och blev en folkkär författare och debattör.

Birgitta Stenberg, som förutom författare var översättare, biodlare, journalist, mekaniker, fiskare och cannabisodlare, har berört läsare i flera generationer, och hennes böcker fortsätter att både fascinera och utmana. Med verk som Kärlek i Europa, Apelsinmannen och Alla vilda har hon visat vad världen har att erbjuda – och vad man riskerar när man kastar sig ut i den.

”--- spännande och samtidigt bortom sensationslystnad. Jag gläds åt bokens välkomponerade stil, och intressanta öppningar mot vår tids samtal om gränsen mellan liv och litteratur.”
Göteborgs-Posten

”--- en medryckande skildring av ett författarskap drivet av ’outsinlig energi och permanent viljestyrka’, där tvetydigheterna i (Birgitta Stenbergs) livslust framhävs snarare än förtigs.”
Svenska Dagbladet

”Litteraturvetaren Paul Tenngart väver i Världen väntar mig på ett insiktsfullt, kunnigt och respektfullt sätt ihop (Birgitta Stenbergs) liv med hennes verk.”
M-Magasin
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Världen väntar mig : Birgitta Stenberg, lusten och litteraturen
  2. +
  3. Exporterad realism : Svensk arbetarlitteratur på engelska

De som köpt den här boken har ofta också köpt Exporterad realism : Svensk arbetarlitteratur p... av Paul Tenngart (inbunden).

Köp båda 2 för 525 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Paul Tenngart