Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
179
Utgivningsdatum
2022-03-02
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Läromedel
Dimensioner
216 x 140 x 15 mm
Vikt
320 g
SAB
Em,Ea:d
ISBN
9789127828995
Beprövad erfarenhet i skolan : att lita på ett undflyende begrepp (häftad)

Beprövad erfarenhet i skolan : att lita på ett undflyende begrepp

Häftad,  Svenska, 2022-03-02
288
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Beprövad erfarenhet i skolan : att lita på ett undflyende begrepp Kan levereras innan julafton
Sedan 2011 ska hela utbildningssystemet i Sverige vila på kunskap i form av vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Det har dock visat sig vara svårt att tolka innebörden av begreppen och att realisera kraven på dem. Särskilt svårt är det för kunskapen som ligger utanför det exakta och vetenskapliga - den beprövade erfarenheten.

Huvudfokus i boken är att urskilja olika betydelser av det undflyende begreppet beprövad erfarenhet och vilka konsekvenserna av olika begreppstolkningar blir för skolans verksamhet, men också hur vi kan förhålla oss kritiska till en alltför snäv tolkning av skollagens krav.

I boken presenteras tre perspektiv på beprövad erfarenhet: personligt yrkeskunnande, praxis och dokumenterat utvecklingsarbete. Perspektiven ger praktiskt stöd för samtal om och arbete med att skapa eller använda beprövad erfarenhet i skolan. De synliggör också olika former av kunskap som utbildning måste eller de facto vilar på, oavsett vad skollag eller skolmyndigheter anger.

Beprövad erfarenhet i skolan - att lita på ett undflyende begrepp riktar sig till alla yrkesverksamma i skolan, liksom till blivande lärare. Exemplen i boken fokuserar främst på lärares arbete och undervisning, men ämnet lämpar sig också för verksamma på skol- och förvaltningsnivå.

"Sannolikheten för att en viss beforskad eller utprövad metod eller resurs fungerar även i mitt klassrum kan vara relativt hög, men det rör sig om sannolikheter. Inte garantier. Och det är precis här haken finns, om vi börjar lita mer på sannolikheten än vad som verkligen sker i klassrummet. Då riskerar vi helt enkelt att eleverna inte lär sig, för vi har slagit oss till ro och vilar på den vetenskapliga grunden och de dokumenterade utvecklingsarbetena."
Ur kapitel 4
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Beprövad erfarenhet i skolan : att lita på ett undflyende begrepp
  2. +
  3. Utveckla utbildning : vetenskaplig grund, beprövad erfarenhet, tyst kunskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Utveckla utbildning : vetenskaplig grund, beprö... av Anette Jahnke (häftad).

Köp båda 2 för 579 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anette Jahnke