Arbetstagares immaterialrätter : rätten till uppfinningar, design, verk, databaser och datorprogram m.m. i anställningsförhållanden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
241
Utgivningsdatum
2023-11-17
Upplaga
3
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
18 x 225 x 149 mm
ISBN
9789139021339
Arbetstagares immaterialrätter : rätten till uppfinningar, design, verk, databaser och datorprogram m.m. i anställningsförhållanden (häftad)

Arbetstagares immaterialrätter : rätten till uppfinningar, design, verk, databaser och datorprogram m.m. i anställningsförhållanden

Häftad,  Svenska, 2023-11-17
543
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Idag är de immateriella tillgångarna, som uppfinningar, datorprogram, databaser och mycket mer, många gånger de allra viktigaste för företag. Eftersom de flesta immaterialrätter skapas inom ramen för anställningsförhållanden, är det viktigt för företagen att tillgodogöra sig rättigheternas ekonomiska värde. Arbetsgivaren eftersträvar följaktligen normalt att de immaterialrätter och ekonomiska värden som är resultatet av verksamheten tillfaller företaget.

I Arbetstagares immaterialrätter ges en samlad framställning av rättsövergången i anställningsförhållanden och parternas rättigheter och skyldigheter beträffande anställdas immaterialrätter. I boken behandlas arbetsgivarens förvärv av arbetstagares ensamrätter – främst upphovsrätt, design/formgivning och patent – och arbetstagarens lagstiftade, presumerade eller eventuellt förhandlade ekonomiska ersättning för den rätt som arbetsgivaren förvärvar. Det redogörs särskilt för de ersättningsbedömningar som gjorts vid Statens nämnd för arbetstagares uppfinningar (SNAU) och den skiljenämnd som finns på det kollektivavtalsreglerade området. Också de särskilda förhållanden som gäller vid universitet och högskola samt rätten till hyrda arbetstagares immaterialrätter behandlas i boken. Vidare diskuteras vad som gäller vid överlappande immaterialrättsliga skyddsformer, när olika principer för rättigheternas övergång i anställningsförhållanden kan vara tillämpliga samtidigt. Problemen på området beskrivs och analyserar med en praktisk ekonomisk ansats.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Arbetstagares immaterialrätter : rätten till uppfinningar, design, verk, databaser och datorprogram m.m. i anställningsförhållanden
  2. +
  3. Svensk Lag 2024

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svensk Lag 2024 av Per Henrik Lindblom, Kenneth Nordback (inbunden).

Köp båda 2 för 1768 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Sanna Wolk