Den eviga staden (RJ:s årsbox 2020. Staden) (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2020)
Antal sidor
48
Utgivningsdatum
2020-06-15
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form)
Dimensioner
170 x 118 x 5 mm
Vikt
79 g
SAB
K.26
ISBN
9789170613166

Den eviga staden (RJ:s årsbox 2020. Staden)

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2020-06-15
18
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Staden har sedan antiken varit en symbol för kunskap, bildning och mänskliga landvinningar. I centrum för denna dyrkan av staden och dess civilisation tronar Rom. "Den eviga staden" var länge det ideal som andra städer förhöll sig till. Till Rom bar alla vägar, och än i dag ses Rom som en stad som varje bildad människa bör besöka åtminstone en gång i sitt liv. Men varför blev just Rom denna ideala stad? Och vad händer med staden som modell i dag när konsumtion, trångboddhet och varmare klimat utmanar både antika städer och stadslivet som sådant? Går det fortfarande att betrakta staden som en symbol för civilisation och bildning? I detta häfte analyserar Anna Blennow hur olika epokers idealisering av Rom leder fram till dagens föreställningar om staden.

Anna Blennow är docent och forskare i latin vid Göteborgs universitet, och även verksam som kulturskribent. Hon ledde nyligen det tvärvetenskapliga projektet "Topos och topografi: Staden Rom och guidebokens födelse", baserat vid Svenska Institutet i Rom och finansierat av Riksbankens Jubileumsfond.

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar sedan 2008 en årsbok. Ambitionen med årsböckerna är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Varje bok behandlar ett övergripande tema med utgångspunkt i den forskning stiftelsen stödjer. År 2020 består årsboken av sex häften, essäer på temat Staden, som tillsammans utgör en årsbox. Den eviga staden är fjärde häftet i boxen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den eviga staden (RJ:s årsbox 2020. Staden)
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 107 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna Blennow