Vadå likvärdighet? : studier i utbildningspolitisk språkanvändning (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2008-06-01
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Medarbetare
Bergh, Andreas (förf.) / Moreno Herrera, Lázaro (förf.) / Quennerstedt, Ann (red.) / Englund, Tomas (red.)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
320 g
SAB
Em-c
ISBN
9789171732705

Vadå likvärdighet? : studier i utbildningspolitisk språkanvändning

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2008-06-01
231
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Begreppet likvärdighet har under tre decennier varit ett nav i kampen mellan olika synsätt på utbildning och i reformer på utbildningsområdet. Bidragen i denna bok analyserar likvärdighetsbegreppets olika betydelser och dokumenterar tre faser i den utbildningspolitiska striden om begreppet. Under 1960- och 1970-tal samt tidigt 1980-tal hade begreppet en relativt omfattande betydelse och var kopplat till jämlikhet, enhetlighet, fostran till en gemensam referensram och kompensation. Under slutet av 1980- och under 1990-talet utvecklas en kamp om begreppet och successivt knyts likvärdighet till valfrihet och föräldrarätt. Individualisering ses nu inte i första hand som kompenserande behandling utan som att lägga till rätta för individers möjligheter att utnyttja sina komparativa fördelar. Under slutet av 1990-talet och under 2000-talet, kopplas likvärdighet alltmer till måluppnående och betygsättning. Likvärdighetsbegreppet förlorar nu successivt sin tidigare roll till förmån för kvalitetsbegreppet.
I dagens diskussion bryts fortfarande dessa uttolkningar mot varandra, och de kommer som flera av bokens bidrag visar till uttryck på det kommunala planet, där det kan föras helt olika politik i likvärdighetens namn. Den enligt författarna i dag dominerande kvalitetsdiskursen om likvärdighet analyseras i flera bidrag och sätts också in i ett internationellt sammanhang.

Tomas Englund är professor i pedagogik vid Örebro universitet och har under många år lett en forskargrupp om utbildning och demokrati. Denna bok är ett resultat av ett forskningsprojekt.

Ann Quennerstedt är FD och lektor i pedagogik. Hon forskar och undervisar vid Pedagogiska institutionen, Örebro universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vadå likvärdighet? : studier i utbildningspolitisk språkanvändning
  2. +
  3. Dyslexi : mina bästa sidor är ordblinda

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dyslexi : mina bästa sidor är ordblinda av Petter Alexis, Niklas Hyland, Lennart Hellsing, Erik Winqvist, Kajsa Wahlström (häftad).

Köp båda 2 för 442 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »