Perfektionisterna : precision, ingenjörskonst och den moderna världens tillkomst (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
387
Utgivningsdatum
2020-02-03
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Joel Nordqvist
Originaltitel
The perfectionists : how precision engineers created the modern world
Medarbetare
Sjödén, Pelle (form)
SAB
P:k
ISBN
9789171735737
Perfektionisterna : precision, ingenjörskonst och den moderna världens tillkomst (inbunden)

Perfektionisterna : precision, ingenjörskonst och den moderna världens tillkomst

Inbunden Svenska, 2020-02-03
240
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
NOMINERAD TILL ROYAL SOCIETY SCIENCE BOOK PRICE 2018

»Prosan är elegant och historien om precision är berättad med stor skicklighet. ... Överlag är detta en strålande bok som förtjänas att läsas av alla med intresse för hur teknik och vetenskap danat vårt samhälle. Helhetsbetyg: 5/5.» /Bibliotekstjänst

»Boken är intressant, informativ, spännande ... Och är man det minsta intresserad av hur de maskiner vi omger oss med fungerar, är den en riktig upplevelse.» /Roma Agrawal i New York Times


Om man talar om precision i tekniska sam manhang tänker många kanske på urverk: små kugghjul som driver andra små kugghjul i ett oöverskådligt gytter. Men det var som bekant länge sedan den mest avancerade tekniken befann sig på kugghjulsnivå. Idag kan det till och med handla om molekyler istället för kuggar.
Vetenskapsjournalisten Simon Winchester skildrar i "Perfektionisterna" precisionens historia under de senaste århundradena och fram till vår tids hisnande datorutveckling och nano tekno logiska experiment. Men ökad preci sion förutsätter ökad mätbarhet, så precision ens historia är också mätbarhetens. Felmargi nalerna blir ständigt mindre på båda håll. "Perfektionisterna" visar pedagogiskt vilket intrikat teoretiskt och praktiskt samspel som ligger bakom båda gammal och ny teknologi. Men boken problematiserar samtidigt en teknisk förfining som ibland kan tyckas självgående. Hur smart behöver en smart telefon egentligen vara?

Boken handlar också, som titeln antyder, om människorna bakom tekniken. Somliga av dem, som sjuttonhundratalsingenjören och obotlige järnfantasten John Wilkinson, som med sin precisionsborrade cylinder gjorde James Watts ångmaskin praktiskt möjlig, skulle mycket väl kunna kallas kufar, andra gör ett mindre färgstarkt intryck. Men också här har det handlat om ett intrikat samspel mellan olika faktorer - och om ett och annat lyckligt sammanträffande, rätt personer på rätt plats i rätt ögonblick, om man så vill mänsklig precision.

Simon Winchester är författare och journalist. Han har skrivit över tjugo böcker och varit verk sam i bland andra "The Guardian" och "National Geographic".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Perfektionisterna : precision, ingenjörskonst och den moderna världens tillkomst
  2. +
  3. Människor i rörelse : nio innovationer som förändrat världshistorien

De som köpt den här boken har ofta också köpt Människor i rörelse : nio innovationer som förä... av Henrik Höjer (häftad).

Köp båda 2 för 452 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Simon Winchester