Konsten att hålla i rodret : om rektors och andra ledares roll och arbete (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
122
Utgivningsdatum
2016-01-15
Upplaga
1
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Kylhammar, Stina (form) / Sjöström, Eva (form)
Dimensioner
205 x 130 x 9 mm
Vikt
192 g
ISBN
9789173317610

Konsten att hålla i rodret : om rektors och andra ledares roll och arbete

Häftad,  Svenska, 2016-01-15
168
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Rektor har en intrikat uppgift. Det handlar om att leda unga och vuxna i en intensiv och ofta svårbemästrad miljö. Förväntningarna på vad en rektor ska uträtta är många och motstridiga. En vanlig förväntan är att rektor i första hand ska vara pedagogisk ledare. Författaren hävdar att rektors huvuduppgift är att vara ledare, inte första hand pedagog. Rektorn måste skapa sådana ramar runt verksamheten att elevernas lärande och lärarnas arbete kan bedrivas under trygga och behagliga former.

Därför behöver också rektors professionella utveckling se annorlunda ut än lärarnas. Och där fyller inte den gängse ledarskapslitteraturen de behov rektor har för att kunna utvecklas inom sitt professionsområde. Vad som behövs är möjligheten att resonera med en klok kollega eller mentor kring utmaningar, konflikter, beslut och lösningar som dyker upp i det dagliga arbetet.

Boken består av sex korta avsnitt som alla berör teman som har stor betydelse för att leda en skola på ett sätt som gör det möjligt för alla medarbetare elever, lärare och övrig personal att växa och utvecklas.

Men boken är inte så specifik att den enbart talar till skolledare. Även de som leder ett äldreboende, en vårdcentral eller en arbetsförmedling är rektorer i någon mening. De har alla uppdraget att skapa bästa möjliga miljö för sina klienter och sin personal. Också till dem vänder sig denna bok.

Oscar Öquist är leg. psykolog och har mångårig erfarenhet av ledarutbildningar och organisationsutveckling. Han är författare bl.a. till böckerna Systemteori i praktiken konsten att lösa problem och nå resultat och Framgångsrikt ledarskap med systemteori mönster, sammanhang och nya möjligheter. På Carlsson Bokförlag utkom han senast med Tyst erfarenhet om intuition och sinnlighet i en teknikpräglad kultur (1991, 1995, 2003). Bosatt i Sverige och Portugal.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Konsten att hålla i rodret : om rektors och andra ledares roll och arbete
  2. +
  3. Ämneslitteracitet och inkluderande undervisning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ämneslitteracitet och inkluderande undervisning av Maaike Hajer, Robert Walldén, Fredrik Alvén, Ulrika Ryan, Eva Wennås Brante (häftad).

Köp båda 2 för 515 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »