Ideologi och strategi : svensk politik under 130 år (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
473
Utgivningsdatum
2017-11-10
Förlag
Carlsson
Dimensioner
215 x 165 x 30 mm
Vikt
832 g
SAB
Kc.5,Oc-c
ISBN
9789173318747

Ideologi och strategi : svensk politik under 130 år

(4 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2017-11-10
348
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
6:e upplagan

Ideologi och strategi handlar om svensk politik under de senaste 100 åren. De viktigaste politiska frågorna analyseras och uppvisar en dramatisk utveckling som vittnar om hur ett fattigt jordbruksland i Europas utkant efter ett tämligen sent uppvaknande snabbt blev ett av världens rikaste och mest industrialiserade länder. Bl.a. hur det regerande högerpartiet vid demokratins genombrott räddade sig från undergång genom att ändra valmetoden, hur den svenska monarkin bestod, hur vänsterns dröm om en långvarig majoritetsregering fick ge vika för minoritetsparlamentarism och koalitionspolitik. Vidare hur socialiseringsplaner ersatts av en banbrytande välfärdspolitik, hur kärnkraften levde vidare och löntagarfonderna avskaffades, hur Sverige motvilligt gick med i EU och fram till att Alliansen bildades.

Både ideologi och strategi har varit avgörande och nödvändiga, men båda förutsätter varandra. Idédebatten är viktig, betonar Lewin. I boken är det främst partiledarnas agerande under 130 år som står i fokus. Först under de senaste åren har vi fått kvinnliga partiledare.

Leif Lewin är professor i Uppsala och har även varit internationellt verksam. Han är kanske den statsvetare som spelat störst roll under de senaste 30, 40 årens vetenskapliga forskning om svensk politik, där hans Ideologi och strategi varit ett mycket viktigt bidrag med sina många upplagor.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ideologi och strategi : svensk politik under 130 år
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 427 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ideologi och strategi : svensk politik under 130 år. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket intressant genomgång
    Lennart, 20 juli 2020

    Hade för många år sedan nöjet att undervisas i just detta ämne av författaren själv på Uppsala Universitet, och intresset för spelmatrisens intressanta resultat är fortfarande på topp. Den senaste boken har mer moderna exempel från författarens sida och rekommenderas varmt till alla som är intresserade av Lewins politiska spelteori och inte minst de grundliga och intressanta skildringar av den dagspolitiska bakgrunden till matrisens varierande resultat. Mycket auktoritativ läsning på sitt område.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Leif Lewin