Handen i den digitala världen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2019-08-16
Förlag
Carlsson
Medarbetare
Molin, Simon (form)
Illustratör/Fotograf
Göran Lundborg
Dimensioner
215 x 160 x 20 mm
Vikt
426 g
SAB
Vca
ISBN
9789173319874
Handen i den digitala världen (inbunden)

Handen i den digitala världen

Inbunden Svenska, 2019-08-16
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
 

 

I vår digitaliserade värld har handens roll förändrats. Datorer har tagit över mycket av de aktiviteter som händerna är vana att utföra. Handens komplicerade grepp och funktioner ersätts alltmer av enskilda fingrars tryck på en skärm eller ett fingers svep över skärmen, någon som ligger mycket långt ifrån vad handen är skapad för att göra. Handen har svårt att känna igen sig i det digitala landskapet och det kan lätt uppstå en konflikt mellan handens praktiska och den tekniska intelligens som representeras av datorer, smarta telefoner och surfplattor.

Författaren understryker vikten av att värna om det genuint mänskliga som ryms i handen och att hitta rätt balans mellan datorns och handens möjligheter i det digitaliserade samhället inom skola, utbildning, kommunikation, kultur och läkekonst. Hur påverkas händernas finmotorik, känslighet och skapande förmåga och vad händer med skrivkonsten, hantverkskunnandet och alla de yrken i samhället som är beroende av händers funktion? Vad händer med barnens händer och hjärnor när förskolan digitaliseras och skolslöjden ersättes av ämnen som programmering och datakunskap? Är nätläkarens digitala diagnoser utan medverkan av en undersökande hand rimliga? Detta är några av de frågor som berörs i boken som är illustrerad av författarens egna skisser och teckningar.

Göran Lundborg är professor emeritus, handkirurg och forskare. Han gav tidigare ut boken Handen och hjärnan Från Lucys tumme till den tankestyrda robothanden (2011). Han är boende i Malmö och är en uppskattad föredragshållare.

 

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Handen i den digitala världen
  2. +
  3. Människans fysiologi

De som köpt den här boken har ofta också köpt Människans fysiologi av Olav Sand, Øysten V Sjaastad, Egil Haug (inbunden).

Köp båda 2 för 1146 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Lundborg

  • Handkirurgi

    Göran Lundborg, Anders Björkman

    Den mänskliga handen kan ses som ett sinnesorgan - en hjärnans förlängning mot yttervärlden. Händernas förmåga till både finmotorik och kraftgrepp spelar en avgörande roll och en handskada kan skapa stora problem i yrkeslivet och för möjligheten a...

Bloggat om Handen i den digitala världen