Hela världen är en teater : åtta essäer om Lars Wivallius (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Konferenser Kungl Vitterhets historie och antikvitets akademien (del 66)
Antal sidor
268
Utgivningsdatum
2007-06-01
Upplaga
1
Förlag
Kungl. Vitterhetsakademien
Medarbetare
Ahnlund, Claes (förf.) / Åsberg, Christer (förf.) / Ståhle Sjönell, Barbro (förf.) / Johannesson, Kurt (red.) / Möller, Håkan (red.)
Dimensioner
220 x 155 x 20 mm
Vikt
460 g
SAB
Gcz Wivallius, Lars
ISBN
9789174023725

Hela världen är en teater : åtta essäer om Lars Wivallius

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2007-06-01
253
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
En lättsinnig äventyrare som fick blicka ut genom många fängelsegaller - och just därför skrev så ljuvliga visor om friheten och den sköna svenska naturen. Detta är den klassiska bilden av Lars Wivallius som skapades av Henrik Schück vid 1800-talets slut och som sedan har fortlevt genom dikter, dramer, filmer och romaner.

Men denne gåtfulle poet hade också andra bottnar. Han levde under 1600-talet, karriäristernas guldålder, och drömde som många ofrälse om att en gång bära adelsmannens rang och ära. Och dit skulle han nå genom dikter, på latin och svenska, eller andra skrifter och flygblad, som skulle fostra det svenska folket till fromhet och lydnad och försvara den svenska politiken i det trettioåriga krigets Europa.

Samtidigt var Wivallius en sann retoriker med många gester och masker. Han kunde uppträda som hövisk älskare, from psalmdiktare, illusionslös politiker, allt efter stundens krav. Även detta är typiskt för 1600-talsmänniskan som ofta såg världen som en stor teater.

Essäerna i denna bok bygger på de föredrag som hölls vid ett symposium som Kungl. Vitterhetsakademien ordnade för att fira 400-årsminnet av Wivallius födelse.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hela världen är en teater : åtta essäer om Lars Wivallius
  2. +
  3. Den levande Stagnelius : uppsatser och hyllningar till 200-årsminnet av skaldens dödsdag den 3 april 1823

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den levande Stagnelius : uppsatser och hyllning... av Christian Adolph Palme, Paula Henrikson, Helga Krook, Anders Olsson, Emil Wilhelm Ruda (häftad).

Köp båda 2 för 410 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »