Allt som är fast förflyktigas : modernism och modernitet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Arkiv moderna klassiker
Antal sidor
440
Utgivningsdatum
2012-02-10
Upplaga
5
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Översättare
Gunnar Sandin
Originaltitel
All that is solid melts into air
Dimensioner
200 x 130 x 30 mm
Vikt
460 g
SAB
909.82,G.5
ISBN
9789179242404
Allt som är fast förflyktigas : modernism och modernitet (häftad)

Allt som är fast förflyktigas : modernism och modernitet

Häftad Svenska, 2012-02-10
202
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
I denna sällsynt rika och fängslande bok utforskar Marshall Berman en upplevelse som präglat alla samhällen och människor som dragits in i den kapitalistiska omvälvningen av världen: upplevelsen av en modernitet där inget är bestående och stabilt, där traditionella livsformer och tänkesätt raseras. I konsten, litteraturen, musiken och arkitekturen fångas denna samhälleliga omvälvning av modernismen.
Med hjälp av fascinerande omtolkningar av Goethes "Faust", Marx' "Kommunistiska manifestet", Baudelaires Parisskildringar, de stora ryska författarna -- Pusjkin, Gogol, Dostojevskij -- visar Berman hur alla dessa konfronterades med moderniseringen i hela dess sammansatthet: fasan inför förintelsen av det trygga och invanda parad med förhoppningarna om det nya och dess frigörande möjligheter.
I centrum för Bermans undersökning står också Staden som den arena där moderniseringens hela motsägelsefullhet framträder tydligast: 1800-talets Paris med Haussmans boulevarder, det tsaristiska Petersburg och slutligen författarens egen uppväxtmiljö i New Yorks Bronx, som skildras som en symbol och ett offer för moderniseringen.
"All that is solid melts into air" publicerades ursprungligen 1982 och har blivit en inflytelserik och älskad klassiker över hela världen. Arkiv förlags femte svenska upplaga (den första gav vi ut redan 1987) har lyfts in i vår serie Moderna klassiker och är ombruten, översedd och utökad med ett nytt efterord av författaren.

"En djärv nytolkning av den estetiska modernismen och ett stycke briljant upplysningsarbete." (Stefan Jonsson, Dagens Nyheter)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Allt som är fast förflyktigas : modernism och modernitet
  2. +
  3. Modernitetens fem ansikten : modernism, avantgarde, dekadens, kitsch, postm

De som köpt den här boken har ofta också köpt Modernitetens fem ansikten : modernism, avantga... av Matei Calinescu (inbunden).

Köp båda 2 för 365 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Allt som är fast förflyktigas : modernism...