Forsters patient : tio tyska intermezzon (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Antal sidor
243
Utgivningsdatum
2020-11-23
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Augusti
Medarbetare
Lindström, Urban (red.) / Ericson, Mårten (red.) / Ericson, Mårten (form)
Dimensioner
217 x 138 x 22 mm
Vikt
406 g
SAB
Kfa.5
ISBN
9789185301225

Forsters patient : tio tyska intermezzon

(4 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2020-11-23
239
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
»Forsters patient« handlar om ett antal människor som på olika sätt drogs in i Adolf Hitlers trollkrets. Boken tar avstamp i läkaren Edmund Forster som 1918 med hypnos ska ha behandlat den blivande führerns »blindhet«. Varför Forster valde att begå självmord efter det nationalsocialistiska makt övertagandet 1933 är fortfarande en obesvarad fråga.

Per Landin rör sig ledigt mellan dessa mörka tidsinteriörer och i de tio essäerna utforskar han personer som kvinnosakspionjären Mathilde Ludendorff, dandyn Hanns Heinz Ewers som skrev en bok om SA-martyren Horst Wessel, den öster rikiske förbundskanslern Engelbert Dollfuß som gjorde sig känd som austrofascist, men mördades av national socialisterna redan 1934. Här figurerar också familjen Quandt som trots släktband till den national socialistiska makteliten och Magda Goebbels fort farande är en av Tysklands rikaste finansdyna stier, konstnären Joseph Beuys som på sextiotalet slog följe med vänstern, Ilse Koch, »Buchenwalds sköka« och SS-bödeln Josef Blösche - ökänd från upproret i Warszawa. I slutkapitlet möter vi vänster terroristen och RAF-grunda ren Horst Mahler, på ålderns höst högerextremist och dömd till ett långt fängelse straff.

Per Landin, född 1956, är fil. dr i tyska och verksam som författare och översättare. Han har skrivit ett femtontal böcker, senast »Langbehns testamente« (2017) som nominerades till Stora fackbokspriset.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Forsters patient : tio tyska intermezzon
  2. +
  3. Den glömda armén : Norge - Sverige 1939-1945

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den glömda armén : Norge - Sverige 1939-1945 av Anders Johansson (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Forsters patient : tio tyska intermezzon. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Ingen som Per Landin
    Lasse Ekstrand, 23 december 2020

    Jag är väl förtrogen med Per Landins författarskap. Det är egenartat. Landin hittar ständigt nya ingångar och perspektiv, han orsakar stimulerande tankevändor, det man trodde var välbekant främmandegörs. Även i denna bok där Ilse Koch, lägervakten från Buchenwald, konstnären Joseph Beuys (som jag själv skrivit en bok om) och andra tyska gestalter förekommer. Vem var Forster? Hans koppling till Hitler? Tag och läs!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Per Landin