Tre Kronor har kallats Sveriges mest folkkära landslag. Under ett antal år framstod det svenska herrlandslaget i ishockey rent av som landets största publikmagnet över huvud taget. Under VM på hemmaplan 1970 sågs Sveriges matcher av över två tredjedelar av landets vuxna befolkning, med en topp på hela 82 procent vid Tre Kronors dust mot Sovjet i turneringens finalomgång. Sverige stannade, medan ishockeysporten seglade i medvind!
På senare tid har ishockeysporten i stort kommit i gungning. Svarta rubriker rörande alltifrån svidande nederlag och urvattnade VM-turneringar till landslagsmän inblandade i sex- och fylleskandaler har följts av diskussioner om Tre Kronors devalvering. Ändå finns det mycket som tyder på att ishockeyn idag står starkare än på länge, ja kanske någonsin. Vad beror detta väldiga is hockeyintresse på? Hur har det skapats?
I Folkhemmet på is söker idrottshistorikern Tobias Stark förklara ishockeyns framskjutna nationella ställning i Sverige. I hans unika studie skildras hur ishockeyn inom loppet av ett drygt halvsekel förvandlades från en oansenlig nordamerikansk importvara till en av landets mest omhuldade idrottsgrenar med ett landslag som lockade till närmast mangrann nationell samling.
Folkhemmet på is är skriven av Tobias Stark, historiker och idrottsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö. Boken är hans doktorsavhandling.