Ortorexi : fixering vid mat och träning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
159
Utgivningsdatum
2014-01-01
Upplaga
1
Förlag
SISU Idrottsböcker
Dimensioner
205 x 185 x 12 mm
Vikt
395 g
SAB
Vlaaf
ISBN
9789186323707
Ortorexi : fixering vid mat och träning (häftad)

Ortorexi : fixering vid mat och träning

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2014-01-01

Slutsåld

Vad är ortorexi?

Ortorexi innebär en fixering vid nyttiga livsmedel i kombination med extremt stora träningsmängder. Det är inte en vedertagen diagnos utan ett samhällsfenomen, en trend i en tid när jakten på perfekta kroppar, evig ungdom och topprestationer är vanligt förekommande.

Är dagens informationsflöde en bidragande orsak till osunda vanor?

Författarna har arbetat med ortorexi och träningsstörningar i drygt tjugo år och vill med boken förmedla sina kunskaper och erfarenheter om människans integrerade fysiologi och psykologi. De vill också öka förståelsen för att dagens informationsflöde gällande mat och träning kan vara en bidragande orsak till att vissa utvecklar osunda vanor.

Ortorexi vänder sig i första hand till tränare och ledare inom såväl elit- som breddidrott, men även till lärare, föräldrar, anhöriga, vänner, samt rådgivare inom kost, träning och livsstil. Ju fler som har kunskap om ortorexi, desto fler kan identifiera tillståndet och i ett tidigt skede bemöta den som befinner sig i riskzonen eller som redan har utvecklat ortorexi.

Yvonne Lin om ortorexi i TV4 nyhetsmorgon
Här kan du se ett videoklipp från TV4 nyhetsmorgon där Yvonne Lin pratar om ortorexi, överdriven nyttighet och träning.

Berättelser av personer med erfarenhet av ortorexi

Boken beskriver den ortorektiska processen, den fysiologiska och den stegvisa beteendeförändringen, fysiska och psykosociala symtom, samt möjliga orsaker bakom ortorexi. Genom att visa på likheter med och skillnader mot traditionella ätstörningar - anorexi, bulimi, hetsätning och ätstörning UNS - samt till andra former av träningsberoende, tydliggörs vad som är ortorexins kärna. Berättelser skrivna av personer med personlig erfarenhet av ortorexi presenteras löpande i boken och de visar hur komplext tillståndet är. Boken avslutas med en genomgång av mät- och behandlingsmetoder, och en beskrivning av hur viktig motivationen är för en framgångsrik behandling.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ortorexi : fixering vid mat och träning. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Helt underbar bok !!!!!!!!!!!!
    Anna, 25 februari 2015

    Helt underbar bok, om mig..! Trodde inte att en bok kunde hjälpa så mycket ! Rekommenderas varmt till alla som har dessa problem. Sök hjälp, det finns hjälp att få. Denna bok har hjälpt mig på djupet att förstå min sjukdom. Tack för att ni skrev den !

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

  • The A-Z of Wonder Women

    Yvonne Lin

    Highlighting notable and inspiring women from across the globe and throughout time, this empowering alphabet-style book features biographies of trailblazers and groundbreakers, and celebrates a wide range of skills and masteries in the arts, polit...

Bloggat om Ortorexi : fixering vid mat och träning