Radion och språket : om lyssnare, hallåmän, språkvård, dialekter och svordomar (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2021-06-23
Upplaga
1
Förlag
Morfem
Medarbetare
Sjödin, Maria (red.)
Dimensioner
235 x 155 x 18 mm
Vikt
484 g
SAB
Fc:oa
ISBN
9789188419224
Radion och språket : om lyssnare, hallåmän, språkvård, dialekter och svordomar (kartonnage)

Radion och språket : om lyssnare, hallåmän, språkvård, dialekter och svordomar

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Kartonnage Svenska, 2021-06-23
209
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Får man svära i radio?

 

När Åke Jonsson var fem år börjande han drömma om att bli hallåman i radio. Tjugo år senare blev det verklighet när han började på Radiotjänst som hallåman och medarbetare på sportredaktionen. Han var då den förste hallåmannen som vuxit upp norr om Dalälven och fick jobbet först efter att ha tränat bort sina västerbottniska ö-ljud.

1981 blev han först igen, när han fick Sveriges Radios nyinrättade tjänst som språkvårdare. Med sin bakgrund som radiomedarbetare och dessutom en avhandling om radiolegenden Sven Jerrings språk på meritlistan var han som klippt och skuren för uppdraget.

Här berättar Åke Jonsson radions och sin egen historia ur ett språkligt perspektiv. Alltsedan Radiotjänst startade sina sändningar i januari 1925 har språket stått i fokus, både hos radions ledning och medarbetare och hos alla engagerade lyssnare. Radion stora genomslagskraft som nyhetsförmedlare, folkbildare och underhållare har på en och samma gång betraktats som en möjlighet att sprida såväl god svenska som språkligt fördärv.

Dialekter, svordomar, uttal av namn och ord och vilka röster som ska få höras i etern har diskuterats och debatterats från första stund. Åke Jonsson berättar om frågorna och svaren och om hur synen på språket i radion har förändrats eller inte under snart hundra år.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Radion och språket : om lyssnare, hallåmän, språkvård, dialekter och svordomar
 2. +
 3. Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlo... av Nils Håkanson (pocket).

Köp båda 2 för 284 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Radion och språket : om lyssnare, hallåmän, språkvård, dialekter och svordomar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Jonsson
  rinn, 8 september 2021

  Handlade för mycket om Åke Jonsson. För litet om språket i radion.
  För mycket om de klagomål Jonsson tog del av.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Åke Jonsson

 • Mer lik Gud - Teologi i antropocen

  Åke Jonsson

  "Åke Jonsson bidrar med teologi för vår tid - en tid av oro och omställning. Han uppmuntrar oss att ställa om blicken så att vi ser de möjligheter som väntar när människan får vara Guds medskapare." - Petra Carlsson, docent vid Enskilda ...

 • Motstånd och förvandling

  Sofia Camnerin, Anders Arborelius, Ninna Edgardh, Ulla Marie Gunner, Åke Jonsson

  Gudstjänst firas varje söndag, året runt, i världens alla hörn. Den formar människor, kyrkor och kulturer. Gudstjänsten är en konstant i kyrkans liv - men en som ständigt måste förnyas och fördjupas för att bevaras. Alla tider har sina särskilda u...