Blänk av verklighet: Anders Engman pressfotograf (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
223
Utgivningsdatum
2018-09-04
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Liljeroth, Inga-Britt (red.) / Liljeroth, Inga-Britt (form) / Engman, Anders (foto)
Dimensioner
245 x 215 x 25 mm
Vikt
1104 g
SAB
Inz Engman, Anders
ISBN
9789188435576
Blänk av verklighet: Anders Engman pressfotograf (inbunden)

Blänk av verklighet: Anders Engman pressfotograf

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-09-04
180
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Anders Engman blev en av de främsta bildberättarna under de åren då pressfotografi värderades högt på landets redaktioner. Flera av de bilder vi idag ser som klassiska, är Anders Engmans verk. Bland dessa bilder finns ikoniska foton på Olof Palme, Moder Teresa och närgångna krigsskildringar från Vietnamkriget.

År 1956 sänds den 23-årige fotografen Anders Engman till Ungern för att skildra den uppflammande revolten. Det blir inledningen till en lång yrkesbana som pressfotograf med uppdrag i stora delar av världen. Uppdragen växlar. Snabba kast mellan vardagsbilder från Sverige och skildringar av krigen i Mellanöstern, Vietnam och Bangladesh. Spännande möten med Indira Gandhi, Vilhelm Moberg och James Bond .

Dåtidens stora reportagetidningar som Vecko-Journalen och SE publicerar bilderna, ofta med texter av uppburna journalister som Barbro Alving och Ulf Nilson, men även författare som Lars Forssell. Blänk av verklighet gör nedslag i Anders Engmans fotografiska liv, ett tidsdokument och ett stycke fotohistoria från en tid då den tryckta stillbilden var en väsentlig del av nyhetsförmedlingen.

Anders Engman har en lång yrkesbana som pressfotograf med uppdrag i stora delar av världen. Bl a som anställd på tidskriftsförlaget Åhlén & Åkerlunds avdelning Kamerabild , där några av landets skickligaste fotografer var verksamma, kom bilderna att publiceras i dåtidens stora reportagetidningar.Hans fotografier finns att se i såväl Moderna Museets samling av fotografi i Stockholm som i Prints & Photogaphs Division på Library of Congress i Washington.

Inga-Britt Liljeroth, gift med Anders Engman, bildredaktör och grafisk formgivare. Verksam som föreläsare och anordnat egenproducerade kurser i bildredaktionellt arbete och grafisk formgivning samt undervisat på Grafiska Institutet i formgivning. I boken står Inga-Britt Liljeroth som redaktör, för idéupplägg, bildurval och formgivning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Blänk av verklighet: Anders Engman pressfotograf
 2. +
 3. Vår mamma Lill-Babs

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vår mamma Lill-Babs av Monica Svensson, Malin Berghagen, Kristin Kaspersen (inbunden).

Köp båda 2 för 409 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Blänk av verklighet: Anders Engman pressfotograf. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Gillar Anders
  Hans Wahlgren, 9 oktober 2018

  Jag känner Anders sedan många år och tycker det är jätteroligt att han satt samman en bok som gör många nerslag i hans långa yrkesbana som fotograf. JagG rekommenderar boken varmt!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Anders Engman

 • Robert Engman Sculpture: Theme and Variations

  Robert Engman, Nancy Porter, Anders Engman

  Robert Engman's work over the last fifty years has ranged in size from monumental to miniature. Large pieces he has created for major cities and museums in decades past have common attributes but he had never formally attempted to make a series of...