Vit Tortyr, Författare: Narges Mohammadi (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
läsordning (del 1)
Antal sidor
245
Utgivningsdatum
2021-03-04
Upplaga
1
Förlag
Baran förlag, Mafan förlag
Översättare
Reza Talebi
Originaltitel
Shekanje Sifid
Dimensioner
200 x 130 x 22 mm
Vikt
340 g
SAB
Oeq-oak,Koak.58
ISBN
9789188653000

Vit Tortyr, Författare: Narges Mohammadi

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2021-03-04
235
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Baran förlag - Narges Mohammadis bokförlag.
Om kampen att publicera förbjudna böcker i exil
Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023. Baran förlag, med säte i Stockholm, har publicerat böcker i exil i över 30 år. Böcker med fokus på det fria ordet. Totalt har vi gett ut över 500 titlar på persiska. De senaste åren har vi också gett ut ca 10 böcker på svenska.
Sedan år 2020 har Baran förlag haft äran att vara Narges Mohammadis förläggare och arbetet nära henne, och hennes familj, för att på bästa sätt få ut Narges viktiga berättelser om den svåra tillvaron inifrån fängelset. Narges Mohammadi är i grunden utbildad fysiker men har länge varit verksam som journalist. Hon är framförallt känd för sin outtröttliga kamp för frihet och mänskliga rättigheter. Sedan år 2021 sitter återigen Mohammadi fängslad i det ökända Evin-fängelset, där hon precis som många andra politiska fångar i Iran avtjänar ett långt fängelsestraff. Narges Mohammadis kamp för frihet har inte stoppats trots att hon sitter fängslad och ständigt utsätts för trakasserier och hot.
Boken "Vit tortyr", som är förbjuden i Iran, är en samling baserad på samtal med 13 politiska kvinnliga fångar och tar oss till isoleringscellens allra mörkaste vrår när kvinnorna ger oss en direkt inblick i livet bakom fängelsets murar och dess orättfärdiga och inhumana system. En bok som skrevs inifrån fängelset och därefter smugglades ut i olika omgångar för att så småningom skickas vidare till oss på Baran förlag. Att arbeta med en bok, vars författare och intervjupersoner, samtliga sitter fängslade innebär att vi som förlag också ställdes inför en ovanlig och utmanande situation. Där det inte fanns en naturlig väg för att ställa frågor, dubbelkolla fakta mm. Trots dessa svårigheter lyckades vi publicera "Vit tortyr" först på persiska och sedan på svenska. Idag är boken översatt till svenska, engelska, tyska, arabiska, turkiska och italienska. För att bekämpa censuren har förlaget sedan 2016 skickat länkar via Google drive med tillgång till alla utgivna böcker för att nå tiotusentals läsare inne i Iran. Den 28 september i år släppte vi, i samarbete med Nextory, "Vit tortyr" som ljudbok på persiska, helt gratis för alla i Iran och världen över.
Boken har baserat på intervjuer med:
Nigara Afsharzadeh, Atena Daemi, Zahra Zehtabchi, Nazenin Zagheri, Mahvash Shahriari, Hengameh Shahidi, Reyhane Tabatabaei, Sima Kinai, Fatemeh Mohammadi, Sedigheh Moradi, Nazila Nouri, Shokoufeh Yadollahi, Marzieh Amiri, Narges Mohammadi.

Det finns många historier om den tuffa tillvaron för politiska fångar i Irans fängelser. Men aldrig har det berättats på det här sättet. "Vit Tortyr" tar oss till isoleringscellens allra mörkaste vrå när fjorton olika kvinnor ger oss en direkt inblick i livet bakom fängelsets murar och dess orättfärdiga och inhumana system. Fjorton kvinnor med olika politiska, religiösa och ideologiska bakgrund vars enda gemensamma nämnare är att de arresterats på grund av sitt engagemang och oliktänkande. De har anklagats för så kallade tankebrott; det vill säga brott mot vad man får tänka, tycka, känna och säga. Alltså det mest fundamentala i vad det innebär att vara människa.

"Vit Tortyr" handlar inte om siffror, statistik eller Irans roll i världen. Den handlar om människoliv. Om kvinnor. Om systerskap och moderskap. Och om liv som raseras och drömmar som krossas genom godtyckliga arresteringar, ett liv i ständigt förtryck, och psykisk och fysisk tortyr. Men det är också en bok om hopp. För oavsett hur skräckinjagande makten försöker vara så fortsätts böckerna att skriva, berättelserna att berättas och tankarna om förändring och en bättre framtid fortsätter finnas.

"Vit tortyr" är skriven av den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi, och är baserad på tretton personliga intervjuer med medfångar som Mohammadi träffat under sin tid i fängelset. Hon skriver även om sin eg
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vit Tortyr, Författare: Narges Mohammadi
 2. +
 3. Rädda dig själv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rädda dig själv av Fadumo Hasan, Hanna Welin (inbunden).

Köp båda 2 för 451 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Narges Mohammadi

 • White Torture

  Narges Mohammadi

  Fourteen women testify to the shocking human rights abuses in Iranian prisons WINNER OF THE NOBEL PEACE PRIZE 2023 'A must-read for anyone concerned with human rights in Iran. A gripping, moving and utterly shocking account.' Kylie Moore...

 • Frauen! Leben! Freiheit!

  Narges Mohammadi

  Aufrüttelnde, emotionale Dokumente des Widerstands im Iran Narges Mohammadi, Menschenrechtsaktivistin und Trägerin des Friedensnobelpreises 2023, versammelt in ihrem Buch 13 Interviews mit im Iran inhaftierten Frauen, zu denen auch die internation...