Boken, platsens gårdag nu : en handskrift som tillskrivs al-Mutanabbi (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Moderna Arabiska Författare
Antal sidor
371
Utgivningsdatum
2005-09-01
Upplaga
2
Förlag
Alhambra
Översättare
Hesham Bahari
Originaltitel
Al-Kitab Ams al-Makan al-An
Dimensioner
248 x 210 x 33 mm
Vikt
1006 g
Antal komponenter
1
SAB
Hsq.03,Hcesq.03
ISBN
9789188992826
Boken, platsens gårdag nu : en handskrift som tillskrivs al-Mutanabbi (häftad)

Boken, platsens gårdag nu : en handskrift som tillskrivs al-Mutanabbi

en handskrift som tillskrivs al-Mutanabbi sammanställd och utgiven av Adonis

av Adonis
Häftad Svenska, 2005-09-01
329
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Denna volym omfattar första delen i ett större arbete, trebandsverketAl-Kitab (''Boken'') utgivet mellan 1995 och 1999. ''Boken'' är en omfattande fantasirik rekonstruktion av den störste klassiske arabiske poeten al-Mutanabbis liv och verk.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Boken, platsens gårdag nu : en handskrift som tillskrivs al-Mutanabbi
  2. +
  3. Boken - Platsens gårdag nu Del III

De som köpt den här boken har ofta också köpt Boken - Platsens gårdag nu Del III av Adonis (häftad).

Köp båda 2 för 673 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Adonis

Övrig information

Denna volym omfattar första delen i ett större arbete, trebandsverket Al-Kitab ("Boken") utgivet mellan 1995 och 1999. "Boken" är en omfattande fantasirik rekonstruktion av den störste klassiske arabiske poeten al-Mutanabbis liv och verk.

Bokens första sju kapitel, där vi får följa al-Mutanabbi på hans tidiga vandringar ledsagad av "berättarens" röst, skiljs åt av tre korta "Intervaller" och sex "Marginaler". Varje "Marginal" består av tio dikter som tillägnas olika förislamiska och umayyadiska poeter, vilkas liv och diktning oftast står i kontrast till "berättarens" monotona och brutala berättelse om härskare som förtrycker sina undersåtar och genomför sina erövringar i religionens namn.

Trots det millennium som skiljer dem åt är likheterna mellan al-Mutanabbis och Adonis' levnadsbanor anmärkningsvärda. Båda växte upp i en shiiitisk miljö, den förre i södra Irak, den senare i norra Syrien. Båda gav prov på en poetisk ådra vid mycket tidig ålder. Båda fängslades för politisk aktivism i sin ungdom och bådas liv och verk har präglats av upprepade landsflykter i sökandet efter rättvisa och poetisk nydaning. Men den viktigaste beröringspunkten förblir det faktum att bådas poesi har utgjort en motpol till den splittring och det förtryck som präglat och ännu präglar de arabiska samhällena.

Den syrisk-libanesiske poeten Adonis (född 1930) har vunnit ryktbarhet som arabvärldens främste nu levande poet. Fyra lyrik- och två essäsamlingar har redan översatts till svenska.

Adonis är en "universell" poet : hans poesi överskrider hans bakgrunds kulturella och nationella gränser även då han behandlar arabiska eller muslimska teman. Adonis fångar med sitt poetiska språk tankeinnehållets andemening och avslöjar vad som är dolt för tanken. Han hjälper oss komma närmare det som är fjärran.