Humanismens knutna näve. Pär Lagerkvist-samfundets skriftserie, 2019 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Pär Lagerkvist-samfundets skriftserie (del 26)
Antal sidor
146
Utgivningsdatum
2019-09-19
Förlag
Trolltrumma AB
Medarbetare
Hellström, Martin (förf.) / Küchen, Maria (förf.) / Hjorth, Elisabeth (förf.) / Schueler, Kaj (förf.) / Möller, Håkan (förf.) / Eriksson, Magnus (förf.) / Eriksson, Magnus (red.)
Dimensioner
215 x 140 x 10 mm
Vikt
193 g
SAB
Gcz Lagerkvist, Pär
ISBN
9789198392999

Humanismens knutna näve. Pär Lagerkvist-samfundets skriftserie, 2019

Häftad,  Svenska, 2019-09-19
157
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
"Västerlandet har gett upphov till ett frihetsbegrepp av annan art och innebörd än någon annanstans skapats. Det har hävdat och på olika områden dragit en utomordentlig fördel av sådant som tankefrihet, forskningsfrihet, den fria personlighetens rätt till ohämmad utveckling. Hela vår kultur är avhängig av detta. Alltså är friheten i dess olika former något som bör skymfas, misstänkliggöras och undertryckas!"

"Västerlandets människa har med sin fria utblick skapat internationalismens stora idé, en idé som är oundgänglig för den vidare utvecklingen, som den minsta eftertanke säger oss är framtidens och som vi måste acceptera - alltså är inter-nationalismen lyst i bann av reaktionens raserande hunner. Och efterträdd av en barbarisk nationalism."

De båda citaten ovan är hämtade från Pär Lagerkvists bok Den knutna näven, utgiven 1934. Det var en strids-skrift mot nazismen och ett försvar för humanism, individualism och demokrati. Pär Lagerkvist-samfundets årsskrift 2019 rymmer utdrag ur Den knutna näven och flera artiklar om skriften, men också artiklar om Lagerkvists sista roman, Mariamne.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Humanismens knutna näve. Pär Lagerkvist-samfundets skriftserie, 2019
  2. +
  3. Författarnas Lagerkvist II. Pär Lagerkvist-samfundets årsskrift, 2018

De som köpt den här boken har ofta också köpt Författarnas Lagerkvist II. Pär Lagerkvist-samf... av Lars Norén, Lars Åke Augustsson, Tomas Bannerhed, Eva Dozzi, Inger Edelfeldt (häftad).

Köp båda 2 för 285 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Pär Lagerkvist