Om drömmen, om Jorden (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
197
Utgivningsdatum
2024-06-12
Förlag
Edition Diadorim
Översättare
Ulla M Gabrielsson
Originaltitel
Ideias para adiar o fim do mundo, A vida não é útil
Medarbetare
Gonçalves, Neto (foto)
Illustratör/Fotograf
Ulla M Gabrielsson
Dimensioner
160 x 140 x 17 mm
Vikt
249 g
SAB
Hc.04,Uh
ISBN
9789198604696

Om drömmen, om Jorden

Häftad,  Svenska, 2024-06-12
199
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Ailton Krenak (född 1953) är författare och filosof från ursprungsfolket krenak i Brasilien.

"Om drömmen, om Jorden" är hans passionerade vittnesmål om hoten mot planetens berg, skogar och floder. I hans by fortsätter floden Watu, Rio Doce, att sjunga dag som natt medan järnmalmstågen från gruvorna dundrar förbi. På sin väg mot Atlanten förenas Watu med andra floder i en konfluens, ett sammanflöde av strida strömmar. Men vem lyssnar till flodernas röster i en värld som visar sig som en avgrund mellan natur och kultur? "Jag kan inte föreställa mig något som inte är natur", säger Ailton Krenak.

"Det finns ett berg på motsatta sidan av floden Rio Doce som vakar över byn där vi bor. I morse var berget insvept i drivande dimmoln, sedan föll regnet och nu rör sig molnen högt över krönet. Det räcker att betrakta berget en stund för att känna hur ens egen smärta lindras. Livet färdas genom allt, färdas genom klipporna, genom ozonskiktet, genom isen. Livet färdas från oceanerna mot fastlandet, från norr till söder, som en vind i alla riktningar. Istället för att tänka oss Jorden som en organism som andas, vilket är mycket svårt, kan vi tänka oss att livet migrerar genom berg, dalgångar, floder, skogar.

Vi har gjort livet så banalt att människor tror att "liv" bara är ett ord. Eftersom det finns ord som "vind", "eld", "vatten", tror många att det finns ett ord för "liv", men så är det inte. Liv är transcendens, liv existerar bortom ordboken, liv kan inte definieras."

Ailton Krenak var den som 1987 ledde urfolkens rörelse i den brasilianska kongressen som ledde till att deras rätt till sina landområden fick ett särskilt kapitel i Brasiliens nya grundlag 1988. Detta har idag en stor betydelse för att skydda de återstående skogarna och floderna i Amazonas mot invasioner och rovdrift.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Om drömmen, om Jorden
  2. +
  3. Den kärlekshistoria som gick att få till

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den kärlekshistoria som gick att få till av Elvira Vigna (inbunden).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ailton Krenak