Motattack (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Folkfronternas estetik
Antal sidor
148
Utgivningsdatum
2022-04-07
Förlag
1;21 Press
Översättare
Gustav Strandberg, Kim West
Originaltitel
Contre-attaque
Dimensioner
178 x 110 x 9 mm
Vikt
126 g
SAB
D
ISBN
9789198690811

Motattack

Häftad,  Svenska, 2022-04-07
135
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
1935 grundade filosofen Georges Bataille och surrealistledaren Andre Breton den revolutionära antifascistiska organisationen Motattack. I organisationen ingick några av den franska avantgardemiljöns tongivande konstnärer och intellektuella, däribland Claude Cahun, Pierre Klossowski och Dora Maar. Under sin korta existens utvecklade organisationen en ytterst radikal position, motsatt både den internationella kommuniströrelsens centraliserade partistruktur och den franska Folkfrontens parlamentariska koalitionspolitik. Motattack förespråkade en gatans och upprorets affektiva politik, där den kollektiva hänförelsens våldsamma energier skulle skapa en organisk rörelse av extatisk kommunism.

I de texter som publicerades i det enda numret av organisationens tidskrift, argumenterade Bataille för att en effektiv antifascism inte kunde bemöta fascismens demagogi med rationella argument eller moraliska imperativ. I stället, menade han, måste vi lära oss av våra motståndare och utveckla revolutionära modeller för att mobilisera folkets känsloliv, som kan samla massans passioner i en fanatisk, universell frigörelsekamp. Organisationen upplöstes när konflikterna mellan Bataille och Breton blev ohanterliga.

I denna rapport av den oberoende forskningsgruppen Agentur publiceras Motattacks centrala texter för första gången i svensk översättning, med efterord och kommentarer av Emily Fahlen, Jackqueline Frost, Christoffer Paues, Gustav Strandberg och Kim West.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Motattack
  2. +
  3. Pojken, mullvaden, räven och hästen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie MacKesy (inbunden).

Köp båda 2 för 374 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Georges Bataille