Villaboendets idéer (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
119
Utgivningsdatum
2021-05-31
Upplaga
1
Förlag
Villaägarnas Riksförbund
Dimensioner
210 x 150 x 10 mm
Vikt
255 g
SAB
Odgd
ISBN
9789151995175

Villaboendets idéer

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-05-31
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Drömmen om ett eget hem med egen trädgård är lika stark som den var för hundra år sedan. Men medan dåtidens stadsbyggnadspolitik syftade till att möjliggöra för så många som möjligt att bo på det sätt som de helst önskade, syftar dagens bostadspolitik till motsatsen.

Trots att småhus är billigare att bygga och miljövänligare än flerbostadshus i betong, utgör småhusen en liten andel av de bostäder som byggs. Trots att människor mår bättre av att bo i trädgårdsstäder än i betongförorter och trots att det inte råder brist på byggbar mark, ens i våra storstadsregioner, driver politiker, samhällsplanerare och byggherrar på för en annan typ av boendemiljöer än de som flest efterfrågar.

Många av de argument som framfördes för ökat småhusbyggande kring förra sekelskiftet är lika aktuella nu som då. I Villaboendets idéer går Lars Anders Johansson igenom de idéer och drivkrafter som låg bakom trädgårdsstadsrörelsen, egnahemsrörelsen och villaägarrörelsen och applicerar dem på dagens debatt. Genom historiska tillbakablickar sätts dagens debatter om stadsplanering, bostadspolitik och fastighetsbeskattning i ett större sammanhang.

Villaboendets idéer är en stridsskrift för ökat småhusbyggande som samlar argument för varför vi bör bygga nya, miljövänliga trädgårdsstäder. Det är inte bara möjligt att bygga den typ av bostäder flest efterfrågar, det är också miljövänligare och billigare.

Lars Anders Johansson, född 1981 i Gävle, är författare, journalist och musiker. Han har skrivit flera fackböcker och två diktsamlingar. Han har varit verksam som journalist inom svensk dagspress och tv och som skribent i en lång rad tidningar och tidskrifter.

Villaägarna har i mer än 60 år arbetat med att ta till vara svenska villaägares och egnahemsägares intressen i samhällsdebatten. Förbundet bildades 1952 som en protest mot det årets fastighetstaxering. Från en blygsam start har Villaägarnas Riksförbund utvecklats till en organisation med runt 300 000 medlemshushåll. Villaägarna nådde en av sina största framgångar år 2007 då riksdagen fattade beslut om att ta bort fastighetsskatten. Reformen föregicks av massiva protester som Villaägarna var med och organiserade.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Villaboendets idéer
  2. +
  3. Saudade : Att längta bort och hem på samma gång

De som köpt den här boken har ofta också köpt Saudade : Att längta bort och hem på samma gång av Henrik Brandão Jönsson (inbunden).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Villaboendets idéer. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bästa boendet
    Svante Berg, 22 september 2021

    Boken ger en bra bild om varför det bra att bo i eget ägt hus i ett småhusområde. Ur hållbarhetssynpunkt och frihet för individen samt att ta vara på och använda natur i närniljö. Särskilt för barnens välbefinnande. Egnahemsrörelsen startades för att ge mindre bemedlade en chans till bra boende och det var för mer en 100 år sedan. Dags att göra det igen i den anda boken beskriver. Mycket bra läsning.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Lars Anders Johansson