De samhällsbesvärliga : förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Kriterium
Antal sidor
383
Utgivningsdatum
2018-12-11
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
250 x 170 x 40 mm
Vikt
1045 g
SAB
Vl:k
ISBN
9789170612619

De samhällsbesvärliga : förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2018-12-11
223
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Besvärliga människor är möjligen ett evigt problem. Vem som ansetts som besvärlig har däremot varierat över tid. Hur omgivningen har valt att definiera och handskas med besvärligheten har varierat ännu mer.

I mellankrigstidens Sverige fungerade den psykiatriska diagnosen psykopati som ett kontroversiellt men kraftfullt verktyg för hantering av människor som inte lyckades leva upp till de medborgerliga idealen. Diagnosen byggde på föreställningar om ett brett spektrum av biologiskt grundade störningar i gränslandet mellan normalitet och egentlig sinnessjukdom. Störningarna antogs ta sig uttryck i exempelvis homosexualitet, hysteriska anfall, mytomani eller allmän hållningslöshet.

En annan kontroversiell diagnos var kverulansparanoia, en sjukdom som kopplades till framväxten av den moderna rättsstaten, och vars främsta uttryck antogs vara ett omåttligt klagande över oförrätter. Här handlade det alltså snarare om ett överdrivet utnyttjande av ens medborgerliga rättigheter. Ett särskilt dilemma var att det slags beteende som vanligtvis låg till grund för diagnos och påföljande tvångsintagning på sinnessjukhus, nämligen idogt brevskrivande till myndigheter, också var det som krävdes för att ta sig ut.

I De samhällsbesvärliga undersöker idéhistorikern Annika Berg hur patienter beskrivna som psykopater eller kverulanter kunde förhandla om utskrivning med läkare och myndigheter i 1930- och 40-talens Sverige. Det här var en tid då den psykiatriska vården byggdes ut kraftigt till följd av ett upplevt behov, men också skapades om till en mindre sluten apparat med möjligheter till försöksutskrivning och öppnare vårdformer. Det var också en tid då psykiatrin angreps från olika håll, och anklagades för att spärra in folk på lösa och oklara grunder. Mot bakgrund av detta, hur gick hanteringen av psykopater och kverulanter ihop med tidens tankar om medborgerliga frioch rättigheter? Hur betraktade patienterna sig själva? Och hur påverkades förhandlingarna i enskilda fall av föreställningar om exempelvis klass, kön och sexualitet?

Annika Berg är docent i idéhistoria och verksam som lektor vid Institutionen för kultur och estetik, Stockholms universitet. Hennes forskning inriktar sig främst på medicinens sociala, kulturella och politiska historia. Bland tidigare publikationer märks bland annat avhandlingen Den gränslösa hälsan: Signe och Axel Höjer, folkhälsan och expertisen (Uppsala 2009). De samhällsbesvärliga är utgiven inom Kriterium, ett konsortium som sakkunniggranskar svensk vetenskaplig litteratur (se www.kriterium.se).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. De samhällsbesvärliga : förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige
  2. +
  3. Inspärrad : röster från intagna på sinnessjukhus, fängelser och andra anstalter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Inspärrad : röster från intagna på sinnessjukhu... av Roddy Nilsson, Maria Vallström, Annika Berg, Katarina Bernhardsson, Marie Clark Nelson (inbunden).

Köp båda 2 för 461 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av De samhällsbesvärliga : förhandlingar om psykopati och kverulans i 1930- och 40-talens Sverige. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tänkvärt om psykiatri på 30- 0ch 40-talen
    Roy Nils-Åke Persson, 27 oktober 2019

    Boken ger en mycket god inblick hur man använde sig av psykiatrisk vård på människor med vaga psykiatriska symtom. Svårigheterna för patienter att påverka vårdförloppet mycket tänkvärt. Boken beskriver även mycket väl hur samhällsklass, socialt status och kön kunde påverka inställningen till möjligheten att bli utskriven.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Annika Berg