Den industrialiserade staden (RJ:s årsbox 2020. Staden) (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2020)
Antal sidor
61
Utgivningsdatum
2020-10-09
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form) / Hilding, Anders (foto)
Dimensioner
170 x 119 x 5 mm
Vikt
93 g
SAB
Oabba,Kc
ISBN
9789170613173
Den industrialiserade staden (RJ:s årsbox 2020. Staden) (häftad)

Den industrialiserade staden (RJ:s årsbox 2020. Staden)

Häftad Svenska, 2020-10-09
50
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Staden representeras inte sällan av de stora metropolerna, men i detta häfte vänder vi blicken mot den lilla staden, mot Sveriges alla små och medelstora industrialiserade städer, där industrier kommit och gått och därmed påverkat och förändrat städerna och de som bott där. I detta häfte låter Martin Dribe och Patrick Svensson Landskrona utgöra fonden för sin exposé över den industrialiserade svenska 1900-talsstaden och dess utmaningar. Det är en miljö många av oss känner igen: fabriken där nästan alla jobbade, folkparken och torget. Det är socialdemokratiska arbetarkommuner och simhallar, ökande arbetslöshet, minskad befolkning och kommunens kamp för att överleva övergången till kunskapssamhälle och en alltmer global värld.

Martin Dribe är professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet och föreståndare för Centrum för ekonomisk demografi. Hans forskning handlar om samspelet mellan befolkning och ekonomi i ett historiskt perspektiv, från början av 1800-talet fram till i dag. Han leder för närvarande forskningsprogrammet "En industristads uppgång och fall: Landskrona befolkningsstudie", finansierat av RJ.

Patrick Svensson är professor i agrarhistoria vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala och affilierad forskare vid Centrum för ekonomisk demografi i Lund. Han forskar om stora samhällsomvandlingar och deras ekonomiska och sociala effekter, främst utifrån 1700- och 1800-talets agrara och industriella revolutioner. Han har även lett ett större forskningsprojekt kring ojämlikheten i Sverige 1750 1900.

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar sedan 2008 en årsbok. Ambitionen med årsböckerna är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Varje bok behandlar ett övergripande tema med utgångspunkt i den forskning stiftelsen stödjer. År 2020 består årsboken av sex häften, essäer på temat Staden, som tillsammans utgör en årsbox. Den industrialiserade staden är femte häftet i boxen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Den industrialiserade staden (RJ:s årsbox 2020. Staden)
  2. +
  3. Den eviga staden (RJ:s årsbox 2020. Staden)

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den eviga staden (RJ:s årsbox 2020. Staden) av Anna Blennow (häftad).

Köp båda 2 för 100 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna