Identitetsekonomin (RJ 2022: Efter digitaliseringen) (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
RJ s årsbok (del 2022)
Antal sidor
61
Utgivningsdatum
2022-09-19
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Laserna, Johan (form)
Dimensioner
170 x 120 x 6 mm
Vikt
90 g
SAB
Oa
ISBN
9789170613869

Identitetsekonomin (RJ 2022: Efter digitaliseringen)

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2022-09-19
55
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nästan alla vuxna svenskar använder dagligen digitala bank-id:n, för betalningar och bankärenden, men också för kontakter med myndigheter, skolor och vårdinstitutioner. Ett bank-id har blivit en förutsättning för att kunna delta i samhället. Hur kommer det sig att vi har gjort oss beroende av ett identifikationsbevis utfärdat till oss i vår egenskap av bankkunder när vi agerar som medborgare, föräldrar och patienter? Vad har banken med våra identiteter att göra? Och hur har vi hamnat i denna identitetsekonomi?

Riksbankens Jubileumsfond publicerar under 2022 en samling essäer på temat Efter digitaliseringen -- ett "efter" som rymmer ett "i kölvattnet av" såväl som ett "i enlighet med". Idéhistorikern Orsi Husz förklarar i sin essä hur det gick till när digitala id:n som kontrolleras av affärsbanker blev ett så självklart inslag i de allra flesta svenskars vardag. Även om detta är en del av digitaliseringen har bankdrivna identiteter en längre historia. Det ekonomiska intresset för våra identiteter existerade långt innan ettor och nollor genomsyrade våra liv.

Orsi Husz är professor i idéhistoria vid Uppsala universitet och har fram till 2021 arbetat som professor i ekonomisk historia vid samma lärosäte. Hennes forskning kretsar kring frågor om det ekonomiska livets kultur, konsumtion, pengar, krediter och finansernas roll i vardagslivet. Hon driver projektet "Identitetsekonomin. Pengar och identifiering i 1900-talets Sverige" och ingår i forskningsprogrammet "Nyliberalism i Norden".

Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) publicerar årligen en samling texter på ett aktuellt tema. Ambitionen är att ge en bild av kvaliteten och bredden i dagens forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Identitetsekonomin är ett av sex häften i boxen RJ 2022: Efter digitaliseringen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Identitetsekonomin (RJ 2022: Efter digitaliseringen)
 2. +
 3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 304 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Identitetsekonomin (RJ 2022: Efter digitaliseringen). Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En skrift av yttersta betydelse
  Niclas Wimmerstedt, 20 februari 2023

  En fantastisk bok, såväl innehåll som format är optimerat för att ge läsaren en förståelse för hur snabbt förflyttningen har gått från en ekonomi dominerad av kontanthantering, till en där banker och identitet står i centrum för hur våran ekonomi idag fungerar.

  Oavsett om du är intresserad av historia eller ekonomi är denna bok ett måste för att förstå hur våra moderna liv bygger på helt andra principer än vad de gjorde för bara några decennier sedan.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Orsi Husz