Känslor och populism : hur rädsla, äckel, förbittring och kärlek undergräver demokratin (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
234
Utgivningsdatum
2024-02-13
Förlag
Bokförlaget Daidalos
Översättare
Joel Nordqvist
Originaltitel
The emotional life of populism. How fear, disgust, resentment and love undermine democracy
Dimensioner
20 x 196 x 129 mm
Vikt
335 g
SAB
Ocga-oafi
ISBN
9789171736932

Känslor och populism : hur rädsla, äckel, förbittring och kärlek undergräver demokratin

(1 röst)
Häftad,  Svenska, 2024-02-13
208
  • Skickas från oss på måndag
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Över hela världen angrips demokratin av olika populistiska rörelser och ideologier. Och över hela världen ställs man också inför samma politiska gåta: Hur kommer det sig att populistiska ledare, som inte tvekar att fördjupa samhälleliga klyftor och förvärra sociala orättvisor, ofta får stöd av just de medborgare som drabbas hårdast av den politik dessa ledare förespråkar?

För att kunna besvara den här frågan behöver vi, hävdar sociologen Eva Illouz i "Känslor och populism", förstå den avgörande roll som känslor spelar i vårt politiska liv. Med den ofta kaotiska politiska situationen i Israel som utgångspunkt och empiriskt underlag visar hon hur den populistiska politiken främst tar fyra viktiga känslor i anspråk: rädsla, äckel, förbittring och kärlek till det egna landet. Det är samspelet mellan dessa fyra känslor som ger näring åt och underbygger populismens framväxt och fortlevnad - såväl i Israel som i många andra länder runt om i världen. Bokens samtidsdiagnos har stor relevans också för Sverige och Europa.

"Känslor och populism" utkom i Israel 2022. Föreliggande utgåva innehåller ett nyskrivet och aktualiserande förord skrivet i ljuset av Hamas attack den sjunde oktober 2023 och det därpå följande kriget i Gaza.

Eva Illouz, född 1961, är professor i sociologi vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och studierektor vid Centre européen de sociologie et de science politique, i Paris. Daidalos har tidigare givit ut hennes "Därför gör kärlek ont", "Därför tar kärleken slut", "Israel. Sociologiska essäer" och "Vad är sexuellt kapital" (tillsammans med Dana Kaplan).
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Känslor och populism : hur rädsla, äckel, förbittring och kärlek undergräver demokratin
  2. +
  3. Inte så svartvitt : en historia om ras från vit överhöghet till identitetspolitik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Inte så svartvitt : en historia om ras från vit... av Kenan Malik (inbunden).

Köp båda 2 för 457 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eva Illouz